Gå til sidens hovedinnhold

Vogntogsjåføren kjørte i 19 timer fra Ørje til Finnmark uten hvile

Ga kontrollørene fra Statens vegvesen hakeslepp

Artikkelen er over 6 år gammel

Jukset med ferdsskriveren slik at oppgitt snittfart ble 170 km/t.

Da det polskregistrerte vogntoget ble sjekket på grensestajonen fikk kontrolløren hakeslepp. Ferdskriveren viste at han hadde holdt en snittfart på 170 km/t på ferden fra Østlandet til Øst-Finnmark.

Forklaringen var imidlertid en helt annen: I et hemmelig rom i dashbordet hadde den polske sjåføren en bryter som kunne skru av og på registreringen til ferdsskriveren, skriver Nordlys.

På deler av turen hadde registreringen vært avslått for skjule brudd på kjøre og hviletidsbestemmelsene. Etter en grundig sjekk kom kontrollørene til at han hadde brukt 19 timer på den 1862 kilometer lange kjøreturen fra Ørje i Østfold.

Til sammen hadde han kjørt 27 timer før han tok 7 timer hvile, konstaterer kontrollseksjonen på Twitter sent torsdag kveld.

Sammen med inngrep i resulterte det i en bot på kr. 15 000,-

Full av Biltema-varer

Det var tirsdag formiddag at vogntoget ble stoppet på grenseovergangen ved Neiden. Der står det fortsatt - fullastet med varer som allerede skulle vært pakket ut i den nyåpnede Biltemabutikken i Kirkenes. I beste fall kommer sjåfør og last frem til bestemmelsesstedet i løpet av fredag.

– Vi nedla ferdselsforbud, og satte på hjullås for å være sikker, sier John Egil Varsi som er inspektør i Statens Vegvesen. Det polske vogntoget er trolig det første i Nord-Norge som får klave på hjulene etter at regelverket åpnet for hjullås for 3 uker siden.

Sliten

Varsi sier til Nordlys at sjåføren virket sliten etter den lange kjøreturen med minimal hvile.

– Etter en liten runde vedgikk han at ferdskriveren var manipulert, og viste oss bryteren ved dashbordet. Saken ble anmeldt til politiet. Fredag vil de eskortere han til et verksted og påse at jukseopplegget blir fjernet, og ferdsskriveren kalibrert, sier Varsi. Han kan ikke si noe om størrelsen på bota den polske sjåføren vil få.

– Det er sjelden vi avslører denne typen juks, men vi har grun til å tro at det er en del som prøver seg på dette, sier Varsi.

Kommentarer til denne saken