ASKIM: Sommeren i tiendeklasse er da man skal bruke opp alt man har på klassenes felleskonto. Tiendeklassene ved Askim ungdomsskole valgte noen svært forskjellige løsninger.

– Vi reiste til Liseberg på onsdag og var der hele dagen. Vi hadde cirka 16.000 kroner på klassekassa før turen, så vi fikk både billetter og buss til alle. Vi skulle leie buss og fant ut at russebuss var det billigste alternativet. Det var en stor buss med vanlige seter foran og sofaer bak. Det er noe av det jeg kommer til å huske best, sier Skaar.

En god løsning

Pengene ga elevene også mer enn billetten og bussturen.

– I tillegg fikk alle 85 kroner hver til å kjøpe seg mat i parken. For det fikk jeg en taco og brus, og dermed trengte man ikke å bruke ei krone i løpet av hele dagen, sier Kolberg.

Frida mener noe av det beste med turen var prisen.

– Det er fint med tanke på gratisskoleprinsippet. Det passet for alle, og dermed ble det ekstra bra, sier hun.

Finansiert ved dugnad

Hele klassen har jobbet hardt for turen.

– Vi har jobbet dugnad for å samle inn penger. Vi solgte både kort, sokker og kaker. Det var litt vanskeligere å få solgt alle kakene enn vi trodde, men etter denne turen vet vi at det var verdt innsatsen, sier jentene.

I tillegg til dugnad hadde klassen en annen fin måte å samle inn penger på.

– Vi hadde en pose i klasserommet hvor vi puttet all pant i. Både fra ting vi kjøpte i kantina på skolen og litt pant hjemmefra. Sist vi pantet tror jeg det ble rundt 300 kroner, og vi har gjort det flere ganger i løpet av året. Det ble til slutt litt penger, sier Lise Kristine.

Ikke like dyre turer

Parallellklassene til 10c dro ikke på en like dyr ture som dem.

– De andre klassene hadde ikke like mye penger som oss på klassekassa, så de valgte billigere turer. Noen var på bowling, noen på Solbergfoss og andre på Oslo-tur.

– Noen fra de andre klassene har blant annet sagt at det er urettferdig at vi dro til Liseberg, men så sier vi at vi jobbet for det og da skjønner de det. Alle de andre klassene kunne jo ha hatt dugnader hvis de ville det, men det var bare vi som jobbet nok til å få til en slik tur. Vi skjønner jo at det kanskje kan være litt kjipt for dem, men som sagt så er det ingenting i veien for at de også kunne dratt dersom de hadde hatt samme dugnadsjobber som oss, sier jentene.

– Det vi kommer til å huske aller best er nok bussturen som ble ganske spesiell. Vi spilte høy musikk og alle koste seg. Til slutt ble læreren vår nesten litt lei, avslutter jentene.