Skoleklasser over hele landet har måttet kansellere flere klasseturer som en følge av pandemien,

Tiendeklasse ved Askim ungdomsskole besluttet å erstatte Polen-turen med en klassetur til Utøya. Milla Frøland (16) fra Askim går på Askim ungdomsskole. Hun er meget fornøyd med destinasjonen som ble valgt.

– Jeg er veldig glad vi fikk til en tur til slutt, da vi hadde lært mye om tema, forteller hun.

Lærerikt

Frøland forteller at hun opplevde turen som meget lærerik.

– Vi lærte mye historie der, samtidig som vi kun fikk muligheten til å sosialisere oss med hverandre gjennom diskusjonsoppgaver og leker, forteller hun.

Til tross for at Frøland ikke kjente noen som var til stede på Utøya den 22. juli, reagerte hun på en helt annen måte enn hun hadde sett for seg.

– Da vi akkurat hadde ankommet Utøya, tenkte jeg ikke så dypt over hva som faktisk hadde skjedd der, innrømmer Frøland.

Det store sjokket

Det var etter hun fikk se bildene og kulehullene at det virkelig gikk opp for henne hva som hadde skjedd.

– Etter en stund fikk vi se noen meldinger som var blitt sendt fra ofrene og til deres foreldre under angrepet. Det var først da det gikk opp for meg hva som faktisk hadde skjedd, forteller 16-åringen forbløffet.

Hun beskriver situasjonen som et sjokk.

– Det var nesten som om jeg fikk et sjokk, da jeg innså at vi oppholdt oss på nøyaktig samme sted hvor flere unge på vår alder hadde omkommet, forteller 16-åringen.

Frøland vil på grunnlag av dette oppfordre andre skoler til å arrangere klasseturer til Utøya.

– Det er en viktig hendelse som er lurt å ha kjennskap om, derfor tror jeg det ville vært en veldig lærerik tur for andre klasser også, påpeker hun.

Frøland vektlegger at kunnskapen hun hadde om hendelsen ble styrket av turen.

– Det er noe helt annet når du fysisk er der og derfor tror jeg også det vil gjøre mye mer inntrykk på folk, avslutter Milla.

(Saken fortsetter under bildet)

– Vaksine mot ekstremisme

Leder av AUF i Østfold, Filip Wilhelm Diskerud (23) fra Ørje mener turen er en unik mulighet for elevene. Diskerud syns det er viktig at man ikke glemmer historien.

– Det er nå ti år siden det verste terrorangrep på Norsk jord skjedde. Dette er det veldig viktig at vi ikke glemmer, presiserer han og legger til:

– Det kommer stadig inn unge medlemmer som ikke husker 22. Juli slik jeg husker det. De var små og derfor er det viktig at vi forteller historien videre.

Diskerud sammenligner turen til Utøya med en vaksine mot ekstremisme.

– Utøya i dag er som en vaksine mot høyreekstremisme, og følelsen man sitter igjen med etter en slik tur er den samme man ville følt etter Polen turen, forteller Ørje- mannen.

Diskerud håper at flere skoler lar seg inspirere til å innføre en tilsvarende tur.

– Minnestedet gir et innblikk i hvor galt det kan gå, men også hvor sterkt et samfunn er, derfor er det også et sted hvor man også kan kose seg og ha det gøy, avslutter 23-åringen fornøyd.