Nylig tok en 14-åring fra Mysen toget til Askim. Han forteller lokalavisen om en uvanlig opplevelse med billettkontrollørene.

– Da de kom til meg var de veldig overrasket over at jeg hadde billett. De virket rett og slett forundret over at jeg hadde en billett å vise frem, sier 14-åringen som ønsker å være anonym.

Alle under 15 år som reiser alene må kjøpe billett på automaten på stasjonen, da Vipps og andre betalingsmåter har en nedre aldersgrense på 15 år.

– De sa det ikke var ofte noen under 15 år reiste med billett, sier en av lokalavisens yngste lesere.

Sender brev til foreldrene

Og det kan virke som om tenåringene har funnet et smutthull i regelverket. Det viser seg at Vy ikke kan gi gebyr til barn under 15 år.

– Er det et generelt problem for Vy at de under 15 utnytter dette smutthullet i regelverket og sniker på toget?

– Nå fører ikke vi statistikk over antall bøter i ulike aldersgrupper, men jeg har ikke fått tilbakemelding fra de som jobber med dette om at det er et spesielt problem, sier kommunikasjonssjef i Vy, Siv Egger Westin.

– Dersom noen under 15 år reiser med en voksen, så er det den voksne som har ansvar for barnet.

– Betyr det at det er ingen konsekvenser for de under 15 år som sniker på toget?

– Det kontrollørene gjør er å innhente personalia, som navn og adresse. Deretter sender vi et brev i posten til foreldrene, hvor vi informerer om hva som har skjedd.

– Hvis vedkommende nekter å oppgi personalia eller fordi de er så unge ikke har et bankkort som gyldig id-kort?

– Kontrollørene er godt trent til å håndtere den type situasjoner, og det pleier som oftest å løse seg. I verste fall må politiet tilkalles.

Dersom du blir tatt for sniking på toget, får du et gebyr på 950 kroner når du er under 18 år. Er du over 18 år er satsen 1.150 kroner om du ikke betaler på stedet. Størrelsen på gebyret er bestemt av staten ved Samferdselsdepartementet – ikke kollektivselskapet.