3 av 10 nordmenn lader mobilen hver natt, og lading mens vi sover er mer utbredt jo yngre vi er. Snaut 2 av 10 over 65 år bruker natten til lading, mens drøyt halvparten i alderen 18-29 år gjør det samme, viser en fersk undersøkelse fra InFact.

Eksperter bekymret

Drøyt halvparten svarer at de de lader ved behov. Med utgangspunkt i at mindre enn 1 av 10 konsekvent lader om dagen, er det grunn til å tro at de aller fleste av dem som lader ved behov også lader om natten. Dette bekymrer ekspertene.

– Vi vil på det sterkeste fraråde mobillading om natten, sier kommunikasjonsdirektør Jeanne Tjomsland hos Fjordkraft.

– Dette rådet ga vi i forbindelse forrige undersøkelsen, og de nye tallene viser at det er nødvendig å gjenta det samme budskapet. Annenhver husbrann starter i det elektriske, og en brennende mobiltelefon kan ikke bare antenne en større brann – den avgir også svært farlige gasser, sier hun.

Brannfare

I perioden 2009 til 2012 ble det registrert 36 boligbranner i Norge en batterilader var involvert. Åtte av disse skjedde om natten.

– Vi omgir oss med flere og flere oppladbare enheter. Verken nettbrett, mobiltelefoner, tannbørster eller barbermaskiner – for å ta noen eksempler – bør lades om natten, understreker Tjomsland.

– Av hensyn til brannfaren bør enhetene lades når man er våken og til stede, og av hensyn til apparatene selv bør de kobles fra laderen når de er fulladet. Oppladbare batterier er ikke ment å ligge til opplading lenger enn nødvendig. Over tid kan de også bli skadet av slik behandling, sier Jeanne Tjomsland. (ANB)