Gå til sidens hovedinnhold

Ikke la deg lure av denne svindelen

Artikkelen er over 4 år gammel

Er du bruker av epost-tjenesten Gmail, bør du være obs på faren for å bli hacket.

[Nettavisen]  En ny svindel-epost sirkulerer i disse dagen, der innholdet ser ut som en PDF-fil som tar deg videre til login-siden.

Dersom du følger neste trinn da, og skriver inn brukernavn og passord, har du ikke lenger kontroll på egen epost. Da vil svindel-programmet kunne sende mail videre fra din epost til dine kontakter, og slik spres videre.

Det skal være laget så bra at selv de mest tekno-smarte kan la seg lure. Har man først fått kontoen infisert, er programmet designet slik at det etterligner din måte å skrive på, når det sender epost videre til dine kontakter.

Phishingen - der målet er å svindel til seg informasjon som brukernavn og passord -  skaper også hodebry fordi den ikke iverksetter Googles HTTPs sikkerhets-advarsler, som er den som advarer Gmail-brukerne dersom de er inne på en usikker nettside.

Svindelen ble oppdaget av Mark Maunder, direktør i Wordfence, sikkerhetstjenesten til WordPress.

- Har svindlerne først fått adgang til kontoen din, har de også full adgang til all eposten din, inkludert de som er sent og mottatt fram til da, og kan laste ned alle, skriver han på Wordfence sine sider.

- Har de kontroll på epost-adressen, kan de også gå inn på en rekke andre tjenester du bruker ved å benytte seg av mekanismene for å bytte passord, som blant annet andre epostadresser, software programmer og mye mer.

Maunder sier det er to ting man bør være obs på for å unngå svindelen. Den ene er å se om prefiksen « data:text/html» er å finne i nettleseren, som indikerer en falsk nettside.

- Sjekk at det ikke står noe annet før «accounts.google.com» enn http://

- Se også etter den grønne fargen på lås-symbolet til venstre. Er du ikke sikker på at det er vertsnavnet som står i nettleserfeltet, stans opp og vurder hva du akkurat klikket på for å komme til den nettsiden.

Phishing er svært vanlig, og ser ofte ut som det kommer fra det man regner som pålitelige kilder. Hovedregelen er derfor å alltid unngå å trykke seg videre på ting man ikke er helt sikre på. (ANB)

Kommentarer til denne saken