En av verdens beste trialsyklister har funnet sitt treningsparadis i Indre Østfold

Artikkelen er over 3 år gammel

Eirik Ulltang er en av verdens beste trialsyklister. For å bli den aller beste reiser han flere ganger i uka til Indre Østfold.

DEL

HOBØL: Eirik Ulltang er fra Øystese i Hardanger, men bosatt i Oslo. Han lever av å drive med trialsykling, både som konkurransemann og som showmann. Han har blant annet syklet opp til Preikestolen som førstemann og hoppet Svolværgeita i Lofoten – en 150 meter høy fjelltopp med to frittstående tindenåler.

Internasjonalt sykler han verdenscup og er per dags dato rangert som nummer 13 i verden. Målet er å klatre enda et hakk rangstigen. Første verdenscupkonkurranse går 19. mai i Aalter i Belgia.

I Spydeberg og Tomter

På jakt etter å bli en enda bedre syklist har 27-åringen i vinter funnet sitt treningseldorado i Indre Østfold. I Hobøl IL sykkelgruppe driver man med biketrial – og igjennom klubben har Eirik Ulltang fått tilgang til gode treningsfasiliteter.

– Jeg har ikke klart å ordne noe i Oslo-området, så da nyter jeg det Indre Østfold har å by på. I høst trent jeg med sykkelklubben i Hobøl på Askim Mekaniske Verksted, men det ble etter hvert omgjort til dekkhotell. Askim Mekaniske var såpass snille at de i stedet ordnet en innendørshall på Sagtun i Spydeberg. Det har vært helt perfekt. Jeg har vært der to-tre ganger i uka. Nå på våren har jeg begynt å trene utendørs her på Gullenga på Tomter. Et kjempebra område å trene på, skryter Eirik Ulltang, og mener han har tatt store steg i vinter takket være treningen i vår område.

Bidrar i klubben

– Denne vinteren har jeg fått trent veldig godt. Gode forhold har gjort at jeg har utviklet meg på alle områder. Jeg har helt klart blitt en bedre trialsyklist. Så får vi se hvor jeg står hen når verdenscupen starter opp, smiler Eirik på hardangerdialekt, og er takknemlig for at Hobøl IL har hjulpet ham på veien. Han har selv stilt opp på dugnader for klubben for å få anlegget best mulig og prøver ellers å veilede utøverne i klubben.

Saken fortsetter under bildet.

– Når jeg først har brukt én time på å kjøre ut hit, så ønsker jeg mest mulig effektiv trening. Da er det litt for liten tid til også å være trener. Men jeg prøver å komme med innspill og gi noen arbeidsoppgaver til de unge som er her. Det er flere bra talenter i klubben, så det er hyggelig å motivere dem, sier han.

– Hva skal til for å bli god?

– Det ligger mye i navnet trialsykling. Det handler om å prøve og feile. Man må akseptere at det er en teknisk vanskelig idrett, men samtidig utrolig artig å mestre det du prøver på, smiler Ulltang, som tror han ligger på et sted mellom 700 og 800 treningstimer i året.

REISER FRA OSLO: Eirik Ulltang (27) trener flere ganger i uka i Indre Østfold. Det takket være et godt samarbeid med sykkelgruppa i Hobøl IL.

REISER FRA OSLO: Eirik Ulltang (27) trener flere ganger i uka i Indre Østfold. Det takket være et godt samarbeid med sykkelgruppa i Hobøl IL.

Klar for nye stunt

Etter å ha hoppet Svolværgeita og syklet opp til Preikestolen er han klar for nye stunt. Hvor og når det blir, vil han ikke si så mye om. Men at det skjer noe i år, er han temmelig sikker på.

– Det blir en norske naturattraksjon. Og det er ikke snakk om posering med sykkel. Det må være en ferdighet med inne i bildet, påpeker han.

– Hva med Besseggen opp, er det aktuelt og mulig med sykkel?

– Alle plasser hvor folk går opp med beina, er det også mulig å sykle. Så sant det ikke er klatring. Så Besseggen skal være mulig, smiler han lurt, og vet han med sykkelen er i stand til å hoppe 140 centimeter rett opp og tre meter rett bort.

Sesongdebuteterer i Hobøl i helgen

Eirik Ulltang sesongdebuterer denne helgen – og det skjer faktisk på hans egen «hjemmebane» på Tomter. Norgescupåpningen i trialsykling finner sted på Gullenga på Tomter lørdag og søndag denne uken. For Eirik Ulltang blir det nærmest å sykle på hjemmebane.

Saken fortsetter under bildet.

RÅ PÅ SYKKELEN: Eirik Ulltang har stålkontroll på sykkelen sin.

RÅ PÅ SYKKELEN: Eirik Ulltang har stålkontroll på sykkelen sin.

– Ja, det blir jo på mange måter det. Her har jeg brukt mange timer allerede. Så jeg gleder meg til det, smiler han.

Nytt i år er poengberegningen. Som i trial på motorsykkel har trialsykling også dreid seg om ikke å ha foten ned i bakken. Gjør du det, får du én prikk. Du kan få maks fem prikker per seksjon. I Norge blir det nå testet ut en annen måte å regne poeng på.

– På hvert hinder man kommer til, så kan man nå velge mellom fire ulike sporvalg. Den enkleste måten å klare hindret på gir deg 1 bonuspoeng. De andre tre gir 2, 4 og 9 poeng. Får du foten ned i bakken én gang, mister du bonuspoengene på hindret. Det ligger derfor mye taktikkeri bak her. Man kan gamble eller man kan «safe» og sikre seg noen poeng. Man kan altså komponere sin egen løype ut ifra ferdighetsnivå. Jeg tror dette både er morsommere for løperne, mer rettferdig og lettere for publikum å følge med på, mener Ulltang, og håper folk tar turen til Tomter for å se på.

Saken fortsetter under bildet.

KLARE: Eirik Ulltang og Hobøl ILs egen Adrian Gøthe Gorseth (8) er klare for helgens norgescup på Tomter.

KLARE: Eirik Ulltang og Hobøl ILs egen Adrian Gøthe Gorseth (8) er klare for helgens norgescup på Tomter.

Totalt er det 20 påmeldte til årets første norgescupløp.

– Sju av dem er lokale og fire av dem er svenske. Vi håper å nærme oss 30 utøvere, men flere er forhindret fra å komme hit denne helgen av diverse årsaker. Det er dessverre en liten og sårbar sport, men vi satser på at det kommer noen ekstra påmeldinger fram til lørdag, sier Erik Stensrud i sykkelklubben i Hobøl IL, og ser gjerne at folk kommer for å se på både lørdag og søndag på Gullenga på Tomter.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags