Lokale ryttere med på verdensrekordforsøk for å støtte en god sak

ET RÅSKINN: Spydebergingen Atle Thoresen stoppet ikke før han hadde passert 10.000 høydemeterne og var den som syklet raskest av samtlige opp og ned Grefsenkollen.

ET RÅSKINN: Spydebergingen Atle Thoresen stoppet ikke før han hadde passert 10.000 høydemeterne og var den som syklet raskest av samtlige opp og ned Grefsenkollen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

OSLO: I sykkelmiljøet er benevnelsen «everesting» godt kjent. Det handler om å sykle opp og ned en bakke til man har nådd like mange høydemeter som verdens høyeste fjell, Mount Everest (8.848 m.o.h.). I Norge er det kun et få tall som har klart det tidligere, og verdensrekorden i antall som har gjort det samtidig skal visst nok være 23 ryttere.

Les også: Jonas (19) lånte sykkel – tok klasseseier i Grenserittet

Det var også det som var bakgrunnen for forrige helgs konkurranse Hope Challenge i Oslo. Målet var å få 70 ryttere til å sykle opp og ned Grefsenkollen 73 ganger eller mer. Bakken er 1,8 kilometer lang, har 122 høydemeter og en stigning på 6,7 prosent. 73 ganger tilsvarer Mount Everest i høyde.

Ufyselig vær

Seks lokale ryttere stilte til start fredag ettermiddag. I regn og tidvis ufyselig vær slet de seg opp og ned bakken.

Saken fortsetter under bildet.

Imponerende: Frank Robert Nilsen (til høyre) tråkket seg 73 ganger til toppen av Grefsenkollen i Oslo.

Imponerende: Frank Robert Nilsen (til høyre) tråkket seg 73 ganger til toppen av Grefsenkollen i Oslo.

– Det var både sært, spesielt og vilt, men utrolig deilig å bli ferdig. Beina var møre, men rygg og nakke var verst. En sinnssyk følelse å komme i mål. I bunn og grunn, hvis du ikke er småsyk i hodet, så anbefales ikke dette, humrer Frank Robert Nilsen på Facebook, en av tre deltakere fra Smaalenene Sykkelklubb, før han legger til:

Saken fortsetter under.

TIL TOPPS: Per Evjen fra Smaalenene SK gjennomførte rittet med stil.

TIL TOPPS: Per Evjen fra Smaalenene SK gjennomførte rittet med stil. Foto:

– Men utrolig gøy å ha på CV-en. Og for et arrangement! Terningkast seks! Langing av alt mulig du har lyst på underveis. All ære til arrangøren.

LES OGSÅ: Syklister finner ikke påkostet sykkelvei langs fylkesvei 120 

Saken fortsetter under bildet.

SMAALENENE-GJENG: Frank Robert Nilsen (f.v.), Gunnar Alvim og Per Evjen tok utfordringen om å stille i rittet.

SMAALENENE-GJENG: Frank Robert Nilsen (f.v.), Gunnar Alvim og Per Evjen tok utfordringen om å stille i rittet.

Frank Robert Nilsen gjennomførte Mount Everest-høyden på drøye 16,5 timer. En halvtime raskere var Per Evjen, mens Gunnar Alvim var best av de tre på ganske nøyaktig 15 timer. Det ga ham en niendeplass.

LES OGSÅ: Lokal sykkelblogger: – Skal vi ikke hilse på hverandre?

Imponerte gjorde også Helen Kanjo fra Ørje. Rytteren fra Marker Sykkelklubb kom seg i mål på 18 timer og 18 minutter. 

Saken fortsetter under bildet.

TØFF DAME: Helen Kanjo fra Marker Sykkelklubb gjennomførte de 73 turene til toppen av Grefsenkollen med stil.

TØFF DAME: Helen Kanjo fra Marker Sykkelklubb gjennomførte de 73 turene til toppen av Grefsenkollen med stil. Foto:

Den opprinnelige spydebergingen Kenneth Sneis var også med i rittet. Han sykler nå for Halden Cykleklubb og kom i mål 16 timer og 35 minutter.

Saken fortsetter under bildet.

KLARTE DET: Den opprinnelige spydebergingen Kenneth Sneis kom seg i mål på 16 timer og 35 minutter.

KLARTE DET: Den opprinnelige spydebergingen Kenneth Sneis kom seg i mål på 16 timer og 35 minutter. Foto:

Spydeberging var råest

Rittets råeste mann var imidlertid Atle Thoresen. Spydeberg-mannen nøyde seg ikke med bare «everesting». Han syklet like så godt 10.000 høydemeter. Og det på 13 timer og 13 minutter! Selv om han syklet 82 turer til toppen, brukte han kortere tid enn samtlige som også ga seg på 8.848 høydemeter.

Saken fortsetter under bildet.

TRÅKKET TIL: Atle Thoresen (t.v.) syklet Grefsenkollen opp hele 82 ganger.

TRÅKKET TIL: Atle Thoresen (t.v.) syklet Grefsenkollen opp hele 82 ganger. Foto:

Men så er 45-åringen vant til ekstreme utfordringer på sykkelen. I sommer vant han blant annet det 430 kilometer lange Jotunheimen Rundt på sykkel på ganske nøyaktig samme tid som han brukte i helgen.

– I Hope Challenge ble det mer en kamp mot meg selv. Mer utmattende og ikke mulig med noe taktikk-kjøring. Det er også mer slitasje på knær, rygg og rumpe enn et vanlig ritt. Men samtidig er det lettere å ta pauser, etter som vi kjører opp og ned og forbi langesone hver gang. For min egen del gikk de første 50 turene overraskende lett. Etter det ble det tøffere, men jeg synes det egentlig gikk ganske greit, forteller Spydeberg-mannen, som har veteran-VM 27. august i Frankrike som neste store sykkelmål.

LES OGSÅ: Bilister og syklister krangler: Hvordan skal dette egentlig gjøres?

Samlet inn mye penger

Atle Thoresen passer også på å skryte av rittets budskap. Det var nemlig organisasjonen Hope for Justice som sto bak, og målet var mer enn bare å sette verdensrekord. Organisasjonen jobber med å bekjempe menneskehandel, trafficking, slaveri og tvangsarbeid. Ved hjelpe av sponsorer, samarbeidspartnere og rytternes egne innsamlingsaksjoner, gikk rittet 480.000 kroner i pluss.

LES OGSÅ: Syklisten legger seg midt i veien og viser fingern. Blir hudflettet på nett

Saken fortsetter under bildet.

TRÅKKET SEG OPP: Gunnar Alvim fra Smaalenene SK syklet 8.848 høydemeter på 15 timer.

TRÅKKET SEG OPP: Gunnar Alvim fra Smaalenene SK syklet 8.848 høydemeter på 15 timer. Foto:

– Tusen takk til alle som har bidratt. Vi startet rittet med sprutregn og avsluttet med sprutregn. Men med en sånn flott gjeng med mennesker, så har det vært en fryd. Det å se 70 personer opp og ned Grefsenkollen for dette prosjektet her, er noe sterkeste vært med på, sier en rørt rittleder og initiativtaker Stein Magnus Olafsrud, og håper rekordforsøket både skal bli godkjent av Guinness World Rekords og av nettstedet Everesting.cc.

Artikkeltags