Flåtten som sprer dødelig sykdom er bekreftet i Sverige

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Vi holder et våkent øye for å se om den kommer til Norge, sier Folkehelseinstituttet.

DEL

8 uker Smaalenenes Avis + til kun 99,- Bestill her!

Tidligere i år ble det bekreftet en gang for alle. Tidsskriftet Parasites & Vectors kunne påvise at Taiga-flåtten, tidligere kun funnet i Finland, hadde beveget seg over grensa til Bottenvika i Sverige, skriver Nettavisen.

Nå kan det se ut som om flåtten beveger seg vestover, og dermed også mot Norge. Det er imidlertid ikke funnet noen eksemplarer av flåtten her hjemme ennå, melder Folkehelseinstituttet.

- Vi er klar over at den nå har begynt å ekspandere vestover, og at den nå er på vandring, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør for avdeling ved skadedyr hos Folkehelseinstituttet til Nettavisen.

Her er flåtten verst i IØ – biolog råder alle til å beskytte seg 

Høyere dødelighet

Forskjellige typer flått bærer på forskjellige versjoner av viruset Skogflåttencefalitt, bedre kjent som TBE-viruset. Flåtten vi har her

Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet.

hjemme i Norge bærer på den minst farlige versjonen, kalt den vestlige typen.

- Den flåtten som har blitt observert i Sverige bærer imidlertid på den typen som er hakket farligere, kalt den sibirske typen. Den samme flåtten kan også bære på det farligste viruset kalt den østlige typen, men da må du dra mye lenger øst. Det er mer reellt for mennesker i Øst-Russland og ikke oss i Skandinavia, sier Ottesen.

Om du blir bitt av en flått og smittet med den vestlige versjonen av viruset er dødeligheten på en prosent hos de som blir syke nok til å havne på sykehuset. For den sibirske typen som nå er observert i Sverige er tallet åtte prosent under de samme omstendighetene.

Den sibirske typen smitte kan blant annet føre til permanente lammelser og hjernehinnebetennelse.

Lite forskjeller

Problemet med denne typen flått er at den er bemerkelsesverdig lik den flåtten vi allerede har og er kjent med i Norge. Dermed kan det være vanskelig å skulle se forskjell på den nye og farligere typen, og den typen vi allerede er kjent med.

- Det er kun en liten gruppe mennesker her i Norge som ville vært i stand til å se forskjell på Taiga-flåtten og den flåtten vi allerede er kjent med. Da må man ha et trent øye, og en god lupe på plass, sier Ottesen.

Dermed kan det ta litt tid før man får påvist om flåtten befinner seg innenfor landegrensene eller ikke.

- Grunnen til at man har funnet denne flåtten i Sverige er så enkel som at man har gått inn langs grensen til Finland og lett spesfikt etter denne typen flått, sier Ottesen, før han legger til:

- Men vi holder et våkent øye, og er absolutt veldig klar over at Taiga-flåtten nå beveger seg vestover.

Artikkeltags