Agnes Olsen elsker mestringsfølelsen hun får når hun syr, spesielt når hun ser utviklingen.

– Jeg har drevet med sying i snart fire år nå, det er veldig spennende å utforske hvordan man lager noe helt fra bunnen av. Når man først ser at man har fått det til, vil man bare fortsette og utvikle seg. Dessuten får man en ekstra mestringsfølelse når man lager noe selv, forteller hun.

LES OGSÅ: Strikking har alltid vært populært, og unge holder fortsatt i tradisjonen: – Det er en fin måte å være kreativ på

Da hun var liten hadde hun alltid interesse for teip, papir og fargeblyanter.

– Barndommen min gikk mye i fargeblyanter og papir, og etter hvert ble det andre ting som sying. Det er morsomt å skape noe ingen andre har laget før. Jeg kan bare forestille meg hva jeg vil ha, og skape det. Men det er jo selvfølgelig litt utfordrende av og til, spesielt når jeg skal prøve meg på nye teknikker, forteller Olsen.

Var nominert til drømmestipendet

I desember ble Agnes nominert til drømmestipendet. Drømmestipendet er samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Stipendet skal gi anerkjennelse og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere får oppfylt drømmene sine. Tillegg kan de vinne 30.000 kroner.

– Det er bra å bli sett, og anerkjent for det man gjør. Derfor søkte jeg om å delta på drømmestipendet. Jeg meldte meg på for kategorien visuell kunst, og representerte Indre Østfold. I desember fikk jeg beskjed om at jeg var nominert, da ble jeg selvfølgelig glad. Men ikke lenger etterpå fikk jeg vite at noen andre hadde vunnet den prisen, forteller 19-åringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Inspirert av åkrene

Hun pleier å sy forskjellige ting, men hun kan møte på utfordringer av og til.

– Akkurat nå holder jeg på å sy en tutu, altså strutteskjørt til ballet. Dette er nok det vanskeligste jeg har laget til nå. Både fordi det er utfordrende å konstruere et slikt skjørt som skal stå rett ut, og fordi det finnes så mye mindre informasjon om hvordan det skal sys, siden det er så spesialisert for ballet. Som lærling syr jeg også andre ting som kostymer, festdrakter og bunader. Når jeg syr prøver jeg å være kreativ, for eksempel da jeg skulle lage festdrakten ble jeg inspirert av alle åkrene i Indre Østfold, sier Olsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nå er hun lærling i kjole- og draktsyerfaget og har planen for fremtiden klar.

– I framtiden har jeg mål om å bli kostymesyer, og jobbe for operaen her i Norge. Hele prosessen med å skape noe nytt har alltid fascinert meg, så jeg vil oppfylle ønske mitt. For å oppnå dette skal jeg fortsatte å utvikle meg, lære nye teknikker og ikke minst være kreativ, avslutter Olsen.