Kristin og Egon ble angrepet med øks: – Han siktet seg inn på meg, så kastet han

- SKREMMENDE: En brukket lysmast ligger på parkeringsplassen utenfor kjøpesenteret i Töcksfors i Sverige, der Kristin Skoglund og Egon Sølvgren ble angrepet med øks og hennes mann truet med kniv, før ukjente personer stakk av med parets bil mandag kveld. Foto: Freddie Larsen / NTB / PRIVAT scanpix

- SKREMMENDE: En brukket lysmast ligger på parkeringsplassen utenfor kjøpesenteret i Töcksfors i Sverige, der Kristin Skoglund og Egon Sølvgren ble angrepet med øks og hennes mann truet med kniv, før ukjente personer stakk av med parets bil mandag kveld. Foto: Freddie Larsen / NTB / PRIVAT scanpix

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det som startet som en helt vanlig handletur endte i et drama uten like for ekteparet Kristin Skoglund (52) og Egon Sølvgren (56).

DEL

Mandag kveld ble ekteparet fra Enebakk angrepet ved et kjøpesenter i Töcksfors ved svenskegrensen. Kristin Skoglund fikk en øks i bakhodet, mens mannen hennes, Egon Sølvgren, som opprinnelig er fra Trøgstad, ble truet og forsøkt stukket med kniv.

– Kvinnen har vært ufattelig heldig. Gjerningsmannen kastet øksen av full kraft med begge hender fra seks meters hold og traff henne rett i bakhodet. Hadde øksen snurret en halv omgang til, hadde den truffet med eggen, sier operasjonsleder Christer Magnusson ved politiet i Värmland, til NTB.

Overfor Romerikes Blad beskriver 52 år gamle Skoglund hendelsen som surrealistisk.

– Guri malla, ja, hvordan opplevde jeg dette, sier Skoglund og tenker seg om. Hun sier til RB at hun synes det er viktig at historien om hva som skjedde kommer ut.

– Han var målrettet, som en robot

– Jeg oppfatter situasjonen da han står utenfor førerdøra til mannen min. Han skriker og er umulig å roe ned. Så roper han til noen i bilen sin at han trenger våpen. Ut av bilen kommer en ung kvinne med det jeg tydelig ser er en øks. Jeg forstår at vi må ha hjelp og setter kursen mot kjøpesenteret. Da skriker han at han skal drepe meg om jeg kontakter politiet, forteller Skoglund.

Hun kommer seg inn på kjøpesenteret – tar dekning i en godteributikk og forsøker å gjemme seg – men han følger etter.

– Jeg er normalt en veldig redd person. Jeg er ikke tøff, men akkurat her var jeg veldig klar og bevisst på at jeg måtte komme meg unna. Jeg løper, han følger etter, men på et tidspunkt så stopper han. Jeg snur meg rundt og da ser jeg at han sikter seg inn på meg, så kaster han, sier Skoglund.

Øksa som gjerningsmannen kaster treffer 52-åringen fra Enebakk i bakhodet. Med den flate siden.

– Noe av det mest skremmende er hvor målrettet han var, som en robot, beskriver Skoglund.

Hun forteller at hun dagen derpå har vondt i hodet, er stiv i kroppen. Øksa har etterlatt en kul i bakhodet, men hun er glad for at hun lever.

– Gikk til angrep på mannen

Etter øksekastet snur gjerningspersonen seg mot ektemannen som kommer løpende etter. Han trekker fram en kniv og går ifølge Skoglund til angrep på ham.

– Egon er heldigvis tidligere idrettsmann, han klarte å fri seg unna slik at kniven gikk klar, han ble kun slått i ribbeina. Men han har vondt i dag. Vi skal begge til legevakta senere i dag for å undersøkes, sier Skoglund.

Etter angrepet forsvant gjerningsmannen i ekteparets bil og satte kursen mot Norge. Ifølge Tollvesenet har ikke bilen krysset grensa, og den ble senere funnet hensatt. Gjerningspersonen er foreløpig ikke pågrepet, men det svenske politiet opplyser at de mener å vite hvem han er. I tillegg til hovedmannen skal det ha vært flere i følget med bilen.

Ifølge svensk politi startet hendelsen med at gjerningsmennene kom kjørende og traff en lyktestolpe på parkeringsplassen ved handlesenteret.

Töcksfors, Sverige 20161128.
En brukket lysmast ligger på parkeringsplassen utenfor kjøpesenteret i Töcksfors i Sverige, der en norsk kvinne ble angrepet med øks og hennes mann truet med kniv, før ukjente personer stakk av med parets bil mandag kveld.
Foto: Freddie Larsen / NTB scanpix

Töcksfors, Sverige 20161128. En brukket lysmast ligger på parkeringsplassen utenfor kjøpesenteret i Töcksfors i Sverige, der en norsk kvinne ble angrepet med øks og hennes mann truet med kniv, før ukjente personer stakk av med parets bil mandag kveld. Foto: Freddie Larsen / NTB scanpix Foto:

Töcksfors ligger 6 kilometer fra grensen mot Norge og 35 kilometer fra Mysen i Østfold.

Føler seg fortsatt ikke trygge

Mens Romerikes Blad snakker med Kristin Skoglund ligger ektemannen Egon og sover på sofaen. Han har holdt vakt hele natta.

– Vi ble kjørt hjem av et hyggelig vitne til hendelsen i natt, men da vi kom hjem følte vi oss fortsatt ikke trygge, vi vet jo ikke om han fortsatt er ute etter oss, sier Skoglund.

– Nå har det snart gått et døgn, hva tenker du om det som skjedde?

– Fysisk har vi det bra, men psykisk har dette vært en påkjenning. Jeg tenker at folk bør ta dette som et varsko. Slike ting kan skje hvem som helst og hvor som helst, jeg er derfor en sterk forskjemper for økt bevilling til politiet. Vi har fått veldig god hjelp, svarer hun.

Gjerningsmannen fortsatt på frifot

Ifølge svensk politi startet hendelsen med at gjerningsmennene kom kjørende og traff en lyktestolpe på parkeringsplassen ved handlesenteret.

Politiet bekrefter at de har gjennomført en ransakelse av en leilighet i den svenske byen Arvika tirsdag. Til Smaalenenes Avis kunne svensk politi oppylse om at de hadde pågrepet to persner tirsdag ettermiddag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken