Gå til sidens hovedinnhold

Sunniva (19) ble kåret til årets rollemodell

Artikkelen er over 2 år gammel

Sunniva Fongen (19) fra Spydeberg har gjort stort inntrykk på medelever og Askim videregående skole.

ASKIM: Under avslutningsseremonien ved Askim videregående skole i forrige uke, ble Fongen kalt opp på scenen for å motta årets KLARE-pris av rektor Vigdis Gjerberg. Den deles ut til en person har utmerket seg i henhold til skolens verdier og er en god rollemodell.

– Forbokstaven i alle verdiene «kunnskap, læringsglede, ansvarlighet, respekt og engasjement» blir til ordet «KLARE», opplyser 19-åringen. I skolens begrunnelse ble det trukket frem følgende:

«Sunniva er en person med en grenseløs sosial samvittighet, som klarer å kombinere egen dyktighet og innsatsvilje med en unik evne til å støtte andre elever. Hun er svært reflektert i faglige og sosiale spørsmål og viser en bemerkelsesverdig vilje til å bedre miljøet i både klasse og skolen generelt.» 14 elever var nominert. I tillegg til en avgangselev i tredje klasse, får også en avgangselev på yrkesfag KLARE-prisen.

LES OGSÅ: Alf Kristian (25) fullførte utdanningen med toppkarakter – men endte opp med å gjøre noe helt annet

– Hvordan var det å motta prisen?

– Jeg har verdens beste venner som har nominert meg til prisen. Jeg hadde ikke forventet å få denne prisen, og ble skikkelig overrasket og veldig glad og rørt. Jeg ønsker å si tusen takk for at jeg fikk den. Jeg vet ikke om jeg fortjener den, men jeg skal ta den med meg videre og ta det til meg. Jeg skal skrive den opp på CV-en når jeg skal søke jobb.

– Hvilken studieretning gikk du på?

– Studiespesialiserende.

– Hva er ditt forhold til skolen?

– Jeg kommer til å savne Askim videregående skole skikkelig. Skolen har kjempemange flotte lærere, og jeg har fått gode minner, gode venner og har lært masse. Jeg er blitt veldig glad i skolen.

– Hva gjør du på fritiden?

– Jeg jobber med bistandsarbeid som frivillig for Norges Unge Katolikker Jeg sitter i karitativt utvalg, og hvert år arrangerer vi en aksjon i adventstiden. Vi samler inn penger til folk som trenger det i andre land. I fjor var temaet kvinners rettigheter i DR Kongo og Uganda. I fjor samlet vi inn litt over 700.000 kroner. Årets aksjon vil gå til bekjempelse av kriminalitet i Colombia. Å engasjere seg for andre mennesker er givende. Selv om jeg ikke får betalt, får jeg så mye tilbake som penger ikke får kjøpt.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Hva er planene dine til høsten?

– Jeg har søkt opptak til studier, og førstevalget er samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo. Da kan man for eksempel bli rådgiver i offentlig sektor eller byplanlegger. Jeg hadde lyst til å bli geolog, men det er så mye realfag. Selv om jeg synes det er kjempegøy, er det ikke min sterkeste side. Ellers liker jeg å reise. Jeg prøver å være i like mange land som jeg er gammel. Nå er jeg 19 år og har vært i 16 land. Blant annet er jeg født i Qatar og har bodd der senere. Da gikk jeg på norsk skole.

– Hvordan har det vært å vokse opp i en stor familie?

– Vi er 10 søsken. For meg er det helt vanlig. Jeg har alltid noen å være med og ringe til. Alle er gode venner. Jeg er nummer åtte i flokken, og tvillingbroren min er nummer ni. Totalt er det 17 år mellom yngste og eldste.

Kommentarer til denne saken