Forrige uke var Stortingets kommunal- og forvaltningskomité på et to dagers besøk i Østfold. Første dag var satt av til besøk i Indre Østfold med overnatting på Scandic Brennemoen Hotell.

Underveis fikk de en rekke orienteringer, blant annet av Valgerd Svarstad Haugland, Fylkesmannen i Oslo og Viken, fylkesrådmann Anne Skou, Siv Henriette Jacobsen, fungerende fylkesordfører i Østfold, Kjersti Nythe Nilsen, ordfører i Marker, John-Ivar Nygård, ordfører i Fredrikstad og Ellen Solbrække, ordfører i Rakkestad.

(Saken fortsetter under bildet)

 

De serverte alle statistikk og generell informasjon som sine respektive kommuner og fagområder som komiteen er vant til å høre på sine reiser.

Noe helt annet ble det da prosjektrådmann i Georg N. Smedhus, etter en innledning av fellesnemndas leder Thor Hals, presenterte komiteen for sine erfaringer den nye kommunen har støtt på under sammenslåingsprosessen og tok opp konkrete lover, regler og rammebetingelser som har bydd på utfordringer.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Blant mye annet tok Smedhus opp utfordringen med å bygge gode tverrfaglige team, når det finnes pussigheter som at kun helsesøstre kan lede helsesøstre i lovverket etc.

Smedhus hadde laget en svært grundig presentasjon som virkelig imponerte flere av komitémedlemmene.

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) fra Hordaland hadde forsøkt å notere underveis, men syntes åpenbart at Smedhus kom med så mye viktig informasjon at han ba Smedhus om å sende inn sin rapport til komiteen for å undersøke nærmere om det er erfaringer i Smedhus' materiale som komiteen kan gå videre med. Det var sidekvinnen Mari Holm Lønseth (H) fra Sør-Trøndelag enig i.