1. februar begynner hun i jobben ved Trollhaugen barnehage i Ørje. Det betyr samtidig en ny tilværelse som pendler for 45-åringen fra Askim. Stine Malo Sandvik har 23 år bak seg som pedagogisk leder i barnehage, og siden 2004 har hun vært i Espira Skolegata barnehage i Askim.

– Jeg ble ansatt der da to kommunale barnehager ble slått sammen til én privat barnehage i 2004. Nå ønsker jeg å prøve noe annet, få andre utfordringer og jobbe med personale. Barnehage er min profesjon, og det er der min kompetanse ligger, forklarer Sandvik til Smaalenenes Avis.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«Stjerner i øya og skrubbsår på knea»

Hun likte også visjonen til Trollhaugen barnehage.

– En fantastisk fin visjon; «med stjerner i øya og skrubbsår på knea». Det fenget meg virkelig. Barnehagen har satsingsområder jeg selv brenner for og som jeg ønsker å være med på å utøve og utvikle, sier hun og nevner relasjonsarbeid, COS (Circle of Security) språkarbeid, lekemiljø, uteliv og realfag.

– Det er også en flott, ny og praktisk tilrettelagt barnehage som ligger nær skog og mark, med et imøtekommende og inkluderende personale. De har tatt godt imot meg, og førsteinntrykket er meget bra. Jeg gleder meg stort til å starte som styrer i Trollhaugen, sier Stine Malo Sandvik, som også har festet seg ved Marker kommunes verdier trygghet, trivsel og respekt, og at kommunen satser på tidlig innsats.

– Det er noe som er med på å sette rammene for vårt arbeid i barnehagen, understreker hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kamp om barnehagelærerne

At den kommunale barnehagen i grensebygda også har utfordringer, legger ikke virksomhetsleder for oppvekst, Line Andersen, skjul på.

Samtidig som hun er svært fornøyd med å ha ansatt Stine Malo Sandvik som styrer – etter å ha fått inn 10-11 søknader på stillingen – er hun klar på at Marker må jobbe hardt for å henge med i kampen om kvalifiserte barnehagelærere.

I øyeblikket er det to av de drøyt 20 stillingene ved Trollhaugen barnehage som ikke er besatt med fagutdannede barnehagelærere, bekrefter virksomhetslederen.

– Markedet er veldig støvsugd for tida, og det er virkelig en kamp om det kvalifiserte personalet. Vi lyste ut disse stillingene i høst og hadde et ønske om å få fylt dem før 1. oktober. Det klarte vi ikke, men i og med at vi hadde utlyst stillingene har vi fått dispensasjon til å drive med det personalet vi har. Og vi har vært så heldig å få inn en sisteårs student som har begynt i Trollhaugen. I realiteten er jo dette en fagperson. Nå venter vi til den nye styreren er på plass, så får vi se om vi kan klare å vinne kampen om barnehagelærerne på nyåret, sier Andersen.

– Hvordan skal dere klare å vinne denne kampen mot for eksempel Indre Østfold kommune?

– Vi har jo litt å lokke med når det gjelder lønnsmidler, ved at nyutdannede får åtte års ansiennitet når de starter her. Det er en gulrot, men har vist seg ikke å være helt tilstrekkelig. Jeg tror vi må bli flinkere til å fortelle hvor flott arbeidsmiljø vi har og hvor gode vi er, sier Line Andersen og regner med at man vil stå sterkere i konkurransen med en ny styrer på plass fra 1. februar.

FAKTA

Stine Malo Sandvik

  • Alder: 45 år.
  • Bosted: Askim.
  • Familie: Samboer, mamma til to jenter på 5 og 13 år, og bonusmamma til to jenter på 16 og 20 år.
  • Utdannelse/ bakgrunn: Studerte til førskolelærer ved Høgskolen i Oslo, ferdig i 1999. Begynte som pedagogisk leder i Oslo i 1999 og studerte videre på deltid. Pedagogisk leder i to forskjellige kommunale barnehager i Askim fra 2000. Fra 2004 og frem til nå pedagogisk leder i privat barnehage i Askim. Har også småskolepedagogikk. Flerkulturell pedagogikk og veiledning som videreutdanning, samt sertifisert COS-veileder. Har gjennomført ledelseskurs og ledertrening i regi av arbeidsplassen og kommunen.

LES OGSÅ: Barnehageleder sluttet brått: – Valgte selv å slutte

LES OGSÅ: Ordføreren ga fattigmann til rådmann og økonomisjef – gaven til innbyggerne er en dramatisk gebyrøkning

LES OGSÅ: 100 barn på venteliste for barnehage – kommunen mener de har plasser nok