Onsdag 19. mai åpnet utstillingen "Ut og male hester" i Festiviteten i Mysen. De tre kunstnerne bak verkene er Patrik Entian, Jens Hamran og Aleksi Wildhagen. Kurator er Halvard Haugerud som har en fin eiendom i Hærland, der alle motivene til maleriene på utstillingen er hentet fra. Kunstnerne har vært hos Haugerud flere ganger de siste to årene, og har malt over hundre malerier. 52 av disse er nå utstilt. Tiden det har tatt å male maleriene har vært alt fra tre minutter, til en hel dag, men aldri lenger. Kunstnerne har ikke malt mer på bildet enn det de gjorde der og da, for å skape et så ærlig uttrykk som mulig.

– Tre minutter

De tre kunstnerne bak utstillingen har vært hjemme hos kunstner Halvard Haugerud i Hærland flere ganger siden 2019 og malt det de ser fra eiendommen.

– Vi har hatt mange prosjekter der vi drar til et sted og maler intenst. Det her er den første gangen vi har jobbet over lengre tid på et sted, sier Patrik Entian som bor i Drammen.

(Saken fortsetter under bilder)

– Vi malte ekstremt mye hester på slutten, sier Entian.

Etter å ha malt en hel dag, har maleriene blitt stuet inn på en mørk låve.

– Det er spennende å finne de fram igjen. Vi malte nok sikkert dobbelt så mange, men vi gjorde et utvalg, sier Entian.

– I blant tar det tre minutter, i blant en lang dag per maleri. Vi maler kun én dag, vi gjør ikke mer på det etterpå, sier kunstneren.

(Saken fortsetter under bilder)

Dogmemaleri

– Det som er forfriskende og nytt med de er at de går ut og står og ser på motivene og maler, sier kurator og kunstner Halvard Haugerud.

Alle de 52 maleriene som er utstilt er malt på Homstvedt gamle skole, som Haugerud eier og bruker som hytte. Han er oppvokst i huset som tidligere ble brukt som skole, men bor til daglig i Oslo sammen med kona Hilde Svalheim. Hans to hester i Hærland er modeller for maleriene som har hest som motiv, og ellers er landskapet på maleriene av utsikten fra eiendommen. Etter åpningen av utstillingen inviterte Haugerud gjestene fra utstillingen til selskapeligheter i Hærland, der motivene til maleriene er fra.

(Saken fortsetter under bilder)

Stilen kunstnerne maler i kalles dogmemaleri.

– De gjøres ferdig der og da. Det er veldig ekspressivt. Man prøver å fanger øyeblikket, forklarer Haugerud, men han maler ikke i denne stilen selv.

– Virkelig deilig

Hege Evensen er leder i Indre Østfold Kunstforening som holder utstillingen i galleriet i Festiviteten i Mysen. Sist de hadde utstilling var i desember i fjor. Hun er glad for at de endelig kan holde en utstilling igjen.

– Det er virkelig deilig å ha utstilling igjen, sier Evensen.

(Saken fortsetter under bilder)

På grunn av smittevernreglene er det kun lov med 10 personer i lokalet om gangen. Hege skulle ønske de kunne være flere.

– Det er rart å ha vært på Morenen kjøpesenter med mye folk, vi kan ha maks 10 i rommet, undrer Hege.