HÖLJES: Denne helgen er det klart for årets høydepunkt i rallycross. På det lille stedet Höljes dypt inne i Finnskogen på svensk kommer det mellom 30.000 og 50.000 motorinteresserte mennesker hvert år for å bivåne verdens beste førere. Kombinasjonen av motorlyd, action og folkefest gjør at helgen på folkemunne bare blir kalt «the magic weekend».

LES OGSÅ: Her står motorsportprofilen bak kassa og hjelper kunder: – Noen blir overrasket over at det er meg

Ny bil i år

Midt i begivenhetens sentrum denne gangen er Stene Johansen. Anleggsgartneren fra Trøgstad gjør nemlig sin EM-debut i Supercar.

– Her blir det bånn pedal. Jeg har ingen respekt for konkurrentene. Det kan du ikke ha heller. Da har du tapt på forhånd, sier Stene Johansen offensivt.

(Saken fortsetter under bildet)

 

I fjor kjørte han rallycross en Renault Clio, men fikk det ikke helt til å stemme i den nordiske serien RallyX Nordic. Etter sesongen ble bilen solgt. I vinter kjøpte han seg i stede en Ford Fiesta, bygd opp det anerkjente svenske teamet Olsberg MSE.

– Fiestaen passer min kjørestil mye bedre enn Clioen. Understellet og motoren er mer utviklet også. Det gjør at jeg trives bedre bak rattet, forklarer Stene Johansen.

LES OGSÅ: Fotballkretsen har mottatt protest – Askim FK kan bli straffet med poengtrekk og bot

Kjenner banen godt

Resultatene så langt i år har også vist at han har tatt mange steg. I mai ble det kjørt dobbeltrunde i RallyX Nordic på nettopp Höljes. Første løp ble han nummer ti. I andre løp løsnet det virkelig og NMK Trøgstad-føreren tok seg til finale og ble totalt nummer fire. Det i selskap med flere av EM-førerne, deriblant EM-leder Robin Larsson. Nå er Stene Johansen tilbake på Höljes og lista er lagt høyt.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Jeg trives på Höljes. Det er den tøffeste av alle rallycrossbaner. Den er kupert, har mange svinger og hopp og det går fort. Målet er en semifinale (12 beste etter innledende omganger, jour.anm.). Jeg drømmer selvfølgelig om en finale (6 beste), men det blir beinhardt. Må ha litt flaks da, medgir 43-åringen, som får 26 andre konkurrenter å bryne seg på i helgen. Blant dem klubbkameratene Thomas Bryntesson og Hans Jøran Østreng i NMK Trøgstad.

– Ikke verst å ha tre førere fra NMK Trøgstad til start. Bryntesson har vist at han hører med helt i toppen, og det vil han sikkert være nå i helgen også. «Hasse» har jeg faktisk aldri møtt på rallycrossbanen. Det blir spennende å se hvordan vi står opp mot hverandre, sier Stene Johansen.

LES OGSÅ: Fortvilte U23-ryttere fikk NM avlyst da bilister ikke ville stoppe – nå sørger en IØ-klubb for at det blir nytt ritt

Finansieringen i boks

Selv har han med sin bror og to dansker som mekanikere i helgen.

– De er mine faste mekanikere. Med dem er alt på stell. Jeg trenger ikke tenke på noe annet enn kjøringen. Bare gi dem tilbakemeldinger på hvordan jeg ønsker bilen. De leverer alltid. I tillegg har vi gjort en avtale med Olsberg. Vi får hjelp til alt vi spør om. Vi har en veldig god serviceavtale og delepakkeavtale. Den avtalen har vært gull verdt. Akkurat som vi var lovet, forklarer han.

Etter EM-runden i helgen har han planer om å kjøre de resterende fire rundene i RallyX Nordic, samt en NM-runde i Grenland i begynnelsen av august.

– Tidligere har jeg brukt mye penger på kjøringen fra egen lomme. I vinter bestemte jeg meg derfor for å gjøre en real innsats for å få inn sponsorkroner. Det har lønt seg. Jeg kjenner jo mye folk, så i år går det rundt, smiler Stene Johansen.