– Jeg er veldig skuffet over at stortinget stemte ned forslaget, i en tid der verdens demokratier sliter så er det skuffende at vi ikke klarer å utvide det ytterligere og tillate 16- og 17-åringer å stemme i lokalvalg. Jeg vil utfordre alle partiene som stemte imot å forklare hvorfor de ikke ønsker å gi engasjert ungdom en sterkere stemme i samfunnet.

Det sier Isak Hagaseth Mydske, fylkesleder i Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) Østfold til Smaalenenes Avis.

Ap, SV, Rødt, Venstre og MDG stemte for, mens Høyre, Sp, Frp og KrF stemte mot. Det var Venstre ved blant annet Sveinung Rotevatn som fremmet forslaget om stemmerett for 16- og 17-åringer.

– Lavere enn myndighetsalderen

Høyres stortingsrepresentant Peter Frølich var en av de som stemte mot forslaget. Han argumenterer med at 16- og 17-åringene er under myndighetsalderen, og dermed ikke bør få stemmerett.

– Vi har til tider hatt ulike myndighetsalder og stemmerettsalder. Men vi har aldri hatt det slik at stemmerettsalderen er lavere enn myndighetsalderen, sa Peter Frølich (H) da de stemte på Stortinget.

Engasjerte

Mydske mener at ungdommer engasjerer seg mye, og bør derfor også ha rett til å stemme over saker som kan berøre dem.

– Ungdommer i dag er mer engasjerte enn på lenge. Vi har gått i klimastreiker og i Black Lives Matter-demonstrasjon. Dagens politiske utfordringer påvirker framtida vår mer enn noensinne og da må vi få være med på de beslutningene. Flere prøveprosjekter er gjennomført med positive tilbakemeldinger og alle erfaringer tilsier at 16-årig stemmerett gjør at flere stemmer, uten at de stemmer nevneverdig annerledes enn foreldrene sine. Dessuten ligger ikke bevisbyrden på oss unge, det er opp til de voksne å bevise at 16- og 17-åringer ikke kan stemme, ikke opp til oss unge at vi fortjener det, mener fylkeslederen.

Vil også stemme på 16-åringer

Mydske forteller at AUF var for stemmerett for 16- og 17-åringer før Ap var det, og er fornøyd med at moderpartiet følger ungdomspartiet. AUF vil også at 16- og 17-åringer skal kunne stille til valg.

– Her er AUF og AP enig, men vi ønsker i tillegg også å gjøre 16- og 17-åringer valgbare i lokalvalg. Vi i AUF er veldig glade for at AP nå har fulgt opp det positive landsmøtevedtaket og dermed viser vei for ungdomsengasjement, sier Mydske.

Smaalenenes Avis har vært i kontakt med en rekke lokale ungdomspartier, uten å få noen til å uttale seg.