Gå til sidens hovedinnhold

Lara (19) fra Spydeberg har førstegangstjenesten på NATO-hovedkvarter i Belgia

Artikkelen er over 2 år gammel

Spydeberg-jente var veldig motivert militærtjeneste, og sikret seg drømmejobb i Belgia.

MONS: – Lara Emilie Jonsson, du tjenestegjør for tiden i Belgia. Kan du si litt om hva tjenesten går ut på?

– Jeg jobber på et det norske NMR-kontoret (National Military Representative) ved SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe).  Alle 29 medlemsland har et slikt kontor. SHAPE ligger i Mons, og er rundt én times kjøretur unna Brussel. 

– Hva konkret gjør du på dette kontoret?

– Jeg er administrasjonsassistent og sjåfør. Jobben min går i hovedsak ut på å assistere sjef NMR, Brigader Jan Christian Ødegaard, og andre offiserer på kontoret. Dette gjøres blant annet ved mindre administrative oppgaver, samt arrangeringer av events og møter. Det er også av og til kjøring av sjefen ved kontoret.

– Hvor lenge har du vært i tjenesten i Belgia?

– Jeg startet 14. september 2017, og kom etter rekruttskole på Madla utenfor Stavanger. Der måtte jeg gjennom to intervjurunder før jeg kom videre.

– Så dette var en type tjeneste du gjerne ville ha?

– Ja, absolutt. Jeg var veldig motivert og jeg var heldig som ble valgt. Dette var drømmetjenesten. Jeg søkte i utgangspunktet etter sesjon da jeg hadde lest om tjenesten på forhånd. Det er en litt annerledes førstegangstjeneste. Jeg tror allikevel jeg ville blitt fornøyd at uansett hvor jeg hadde blitt plassert.

Hvordan trives du der nede?

– Jeg stortrives. Dette er et utrolig bra tjenestested. SHAPE ligger i Vallonia, som er den franske delen av Belgia. Det at jeg snakker flytende fransk, hjelper det både i hverdagen og på arbeidsplassen.

– Hva kreves i den typen tjeneste du har?

– Det er viktig å være reflektert, selvstendig og moden. Man må også ha førerkort klasse B.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Hvor lenge har du igjen i Belgia?

– Jeg har to måneder igjen nå, og jeg er ferdig i juli. Jeg har vurdert videre karriere i forsvaret, for eksempel på Kontroll og varsling i Sørreisa, eller annen form for utdanning i forsvaret. Likevel bestemte jeg meg for en sivil utdanning, uten at dette utelukker en videre militær karriere.

– Hva har vært det beste med tjenesten i utlandet?

– Det er givende å være her hver eneste dag, og det å få jobbe med dyktige kolleger i et samtidig varmt og inkluderende miljø har vært veldig flott. SHAPE er internasjonalt, og det er lett å bli kjent på tvers av nasjoner. Dessuten ligger Belgia i hjertet av Europa, så jeg har fått reist og sett mye.

– Hva er det viktigste du må tenke på i arbeidshverdagen din?

– Vi må hele tiden huske at vi som jobber her representerer Norge, og dermed tenke på hvordan vi fremstår ovenfor andre land. Vi omgås også mange offiserer med høy grad, det er derfor viktig å vise respekt og presentere Norge på en god måte.

– Ville du anbefalt denne tjenesten for andre?

– Ja, definitivt. Hvis du har lyst på en annerledes og spennende førstegangstjeneste, søk NATO-stilling i Belgia.

Kommentarer til denne saken