– Jeg gleder meg til å komme til Spydeberg, det blir veldig hyggelig, sier Unni Askeland om å stille ut bildene sine i Spydeberg.

Hun har i årevis vært en markant skikkelse i norsk kunst. Nå har hun satt av helgen 20 og 21 Oktober til å vise frem bildene sine på Fjellheim.

– Jeg regner med at det hovedsakelig blir landskap jeg skal vise frem. Det høres kjedelig ut, men det er ikke kjedelig. Det er stiliserte landskap. De aller fleste er med motiver fra Kløfta, men også noen fra Gotland.

– Det blir bare asfalt igjen

– Jeg har funnet ut at et kunstnerliv går ut på tre ideer. Det er livet, døden og kjærligheten. Disse tre tingene går i sirkler. Jeg var ganske lenge på Kløfta, da blir det mye av det daglige livet der du går. Jeg er veldig opptatt av utbygging, i kommuner. Det bygges høydehus overalt. Det gjør at alle stedene mister personligheten sin litt. Man mister trær og små skogholt som gir næring, fugler og steder unger kan leke i. Det blir bare asfalt igjen, og det gir meg en litt ekkel følelse, sier hun

I utstillingen vil det bli vist frem bilder med titlene «De to", "Min Måne", "Kløfta» og «Sukkertøyskap». Titlene er i følge Askeland morsomme titler med referanser til livet hennes.

– Jeg blir stort sett inspirert av livet mitt. Jeg har med meg en del grafikk som er fra forskjellige perioder.

– Når jeg er ferdig med Spydeberg, skal jeg være hjemme i en uke før jeg reiser til Italia i tre uker for å fordyper meg i arbeidet, forteller hun om planene fremover.

Inviterer Solberg

Til slutt har Askeland en oppfordring.

– Får du tak i Petter Solberg og co.? kongen av Spydeberg? Jeg utfordrer han til å komme og se på kunsten min. Jeg inviter hele familien, sier hun med et smil.

– Jeg har ikke lappen, så jeg kan ikke kjøre bil. Men jeg er villig til å prøve, sier hun med en latter.

(Saken fortsetter under bildet)

Takker sparebankstiftelsen

Leder i Spydeberg kunstforening Aslaug Haugan er strålende fornøyd med nytt lys på Fjellheim og at Unni Askeland kommer på besøk.

– Vi fant ut at Spydeberg aldri har hatt en Pop-up utstilling tidligere. Vi ble naturligvis veldig glade da Unni Askeland takket ja til å besøke oss med kunsten sin, sier Haugan.

Hun håper at folk vil komme å besøke utstillingen som finner sted på Fjellheim.

– Vi har fått 110.000 kroner i gave av Sparebankstiftelsen til nye lysskinner i taket. Det blir 30 spotter i hvert rom som kan lyssette bildene på en fin måte. Vi er veldig takknemlige for gaven fra stiftelsen og for samarbeidet med kultursjefen, lederen på Fjellheim og Spydeberg Elektro, sier hun videre.

– Unni Askland er en bohemdronning. Hun mener at kunstnere i dag er for snille. Så vi ser veldig frem til og se hva hun stiller ut her i Spydeberg, sier Haugan avslutningsvis.