(Nettavisen)

Ski Classics - Reistadløpet

Lørdag 1. april

Herrene starter kl 10.30

Live odds etter rennstart

Konkurransen sendes på NRK1 og NRKTV

Det er klart for den siste helgen i Ski Classics, og det er en spektakulær avslutning med Reistadløpet på lørdag, og Summit 2 Senja på søndag.

Reistadløpet ble arrangert første gang i 1958, og er et av Norges mest tradisjonsrike turrenn. Rennet ble etablert til minne om oberst Ole Reistad. Han var skiløper og friidrettsmann, mest kjent for å ha ledet den norske skipatruljen inn til seier i de olympiske leker i St. Moritz i 1928.

Reistadløpet går fra Setermoen til Bardufoss og ble med i Ski Classics i 2017. Det som skiller Reistadløpet fra de andre rennene er den brutale traseen, og den beryktede stigningen fra Mosetra til Orta er på ca 5 km. Den er periodevis så bratt at selv ikke de sterkeste herrene klarer å stake hele veien opp.

Faktum er at ingen har vunnet dette løpet på blanke ski – det skal blir veldig spennende å se om noen klarer det i år.

Forskjellen i år fra tidligere sesonger er at Halvor Hill fra Bjørnsmoen og opp til Øverlitjønna er tatt bort. Rennet er kuttet med 10 km(fra 50 til 40 km) på grunn av at Summit 2 Senja går dagen etter. Det gir de som går på blanke ski større mulighet til å gå til topps.

All oddsen på Reistadløpet finner du her

Nyenget blir for sterk for stakerne

Det store spørsmålet før Reistadløpet hvert år er om det går an å vinne det uten festesmurning under skiene. Så langt har det ikke skjedd, men i år er det kanskje en større mulighet enn tidligere.

Løypen er som nevnt 10 km kortere, og det betyr en brutal motbakke mindre. På den andre siden er det meldt kraftig snøvær helt inn mot start, noe som betyr løse løyper, og sannsynligvis vanskelig å få ordentlig trykk i stavene i ren staking.

Den store løperen i sirkuset i årets sesong har vært Emil Persson. Svensken har dominert voldsomt, og har vunnet hele ni renn. Sammenlagt har han avgjort Ski Classics til sin fordel, og det blir spennende å se hva han kan få til den siste helgen. Vi tror han blir for stor og tung opp de tøffe bakkene til Orta, og blir parkert denne gangen.

En av de som kan vinne er Tord Asle Gjerdalen. Han har gjort det bra tidligere i Reistadløpet, og var den som fulgte nærmest Nyenget i fjor. I tillegg gikk han helt til topps i 2018.

Vår mann blir uansett Martin Løwstrøm Nyenget. Selv om han ikke viste sin råeste form på 10 km klassisk i NM tidligere i uken er han en bunnsolid løper som liker lange renn. Han vant i fjor, og under tunge forhold i årets renn tror vi på seier igjen.

Vårt tips er at Nyenget vinner Reistadløpet. Det spiller du på her til 1.75 i odds