(Nettavisen)

Australia Grand Prix 2023

Albert Park Circuit

Her ser du all oddsen på Formel 1

Etter en kort pause, er førerne på plass i Melbourne i Australia. Banen som skal kjøres denne helgen er Albert Park Circuit som ligger i et parkanlegg (Albert Park). Det første Formel 1-løpet her ble arranert i 1996, og er en blanding av gatebane og en vanlig bane som byr på høy fart. Melbourne Grand Prix Circuit regnes faktisk som en av de raskeste banene på kalenderen. Det skal kjøres 58 runder rundt den 5.278 km lange banen.

Tidligere har det vært utfordrende å kjøre forbi på denne banen, men i 2022 ble det gjort noen grep for å bedre nettopp dette. Resultatet ble hele 27 forbikjøringer under fjorårets løp, som er vesentlig flere enn vi typisk har fått se før. Nå har man også gått fra tre til fire DRS-soner, og vi kan derfor vente oss flere forsøk på forbikjøringer den kommende helgen.

Banerekorden er det Charles Leclerc som har fra 2022: 1.20.260.

Oskar Piastri fra Australia (McLaren-fører) skal for første gang kjøre Formel 1 på hjemmebane denne helgen. I tillegg til dette får vi også et gjensyn med australieren, Daniel Ricciardo, i sin nye rolle som reservefører i Red Bull.

Vinnere av Australia Grand Prix

2022: Charles Leclerc (Ferrari)

2019: Valtteri Bottas (Mercedes)

2018: Sebastian Vettel (Ferrari)

2017: Sebastian Vettel (Ferrari)

2016: Nico Rosberg (Mercedes)

Opptur for Mercedes

I fjor var det Charles Leclerc (Ferrari) som tok pole position og vant løpet foran Sergio Pérez (Red Bull), og George Russell (Mercedes) på en tredjeplass. Max Verstappen (Red Bull) fikk problemer med bilen og ble tvunget til å bryte. I år forventer vi et annet resultat. Til nå i denne sesongen har det vært total Red Bull-dominans med en seier til Verstappen i Bahrain, og en til Pérez i Saudi Arabia.

Verstappen tok som ventet sin første pole position i Melbourne på lørdag, og sin 22 totalt i karrieren. Vi tror på nok en Red Bull-seier på søndag, men kampen om pallen har blitt langt mer spennende. Pérez var en av favorittene på oddsen, men meksikaneren måtte bryte kvalifiseringen tidlig etter å ha kjørt ut. Det ble en skikkelig opptur for Mercedes som kjørte inn til P2 (George Russell) og P3 (Lewis Hamilton). Mercedes-teamet har hatt en frustrerende start på sesongen, men dette tyder på at de kan være med å kjempe i toppen fremover.

Det er kun tre stykker som har stått på pallen til nå denne sesongen. Det er Red Bull-førerne og Fernando Alonso i Aston Martin. Alonso og teamet har overrasket alle denne sesongen med en usedvanlig konkurransedyktig bil. Det ble en fjerdeplass på Alonso som til nå har vært Red Bulls største utfordrer.

Helgens favoritter

Verstappen er som ventet favoritten på oddsen, og du får 1.28 i odds på seier til nedlenderen. At noen av førerne klarer å slå ham på søndag tviler vi på. Kampen om andre og tredjeplassen er dog spennende. Vi skal også være litt obs på været denne søndagen i Melbourne. Det er foreløpig stor sannsynlighet for regn som igjen betyr ulike strategier og dekk.

Både Mercedes, Ferrari og Aston Martin-førerne er pallkandidater, men etter kvalifiseringen har åpenbart noen fått et bedre utgangspunkt. Det ser ut til at Ferrari-førerne vil få det tøft da årets bil er veldig hard mot dekkene. Mercedes viste gode rundetider under kvalifiseringen, men racepace over 58 runder er noe annet.

Farten til Alonso i Aston Martin-bilen har imponert oss denne sesongen, - så vi har absolutt tro på at han vil kjøre seg opp til pallen. Du får godkjente 1.80 i odds på at Fernando Alonso blir topp tre. Det spiller du her.

Norsk Tipping har kommet ut med spill på hvem av førerne som tar de tre første plassene. For de som ønsker litt høyere risiko så kan du for eksempel spille på at Max Verstappen, Fernando Alonso og George Russell blir topp tre til 6.50 i odds. Her ser du all oddsen på Formel 1.

Spillstopp 07:00 søndag morgen.

Her finner du sesongens Formel 1- program og oversikt

Oddsen kan endre seg. Kilder:Viaplay Motor Pod, Formula1.com, Formel-1.no