Gå til sidens hovedinnhold

Misliker sterkt at lokal golfklubb blander idrett og alkohol

Artikkelen er over 3 år gammel

SPYDEBERG: Førstkommende lørdag arrangerer Mørk Golfklubb i Spydeberg «Braastad Invitational». Det er en golfturnering i regi av cognac-huset Braastad. Totalt stiller 100 deltakere, hvor det skal kjempes om et velfylt premiebord fra nettopp Braastad. Turneringen ble fulltegnet på få dager, og mange kommer langveisfra for å delta.

– For en klubb og et anlegg som Mørk GK er det virkelig en fjær i hatten at en aktør som Braastad ønsker å arrangere turnering hos oss. Vi ønsker de totalt 100 deltakerne velkommen til et 18-hulls golfanlegg med gnistrende forhold, sier styreleder Jarle Graarud.

Uheldige avtaler

Men ikke alle er like begeistret for denne sammenblandingen av alkohol og idrett.

– Vi har liten forståelse for klubbens valg av sponsor, og synes det er bekymringsfullt at man knytter idrett og alkohol så tett sammen. Det er liten tvil om at Braastad gjør dette for å markedsføre merkevaren og selge mer sprit. Norges idrettsforbund er tydelige på at idretten skal jobbe mot alkoholbruk i idrettslig sammenheng. Det er uheldig at enkeltklubber inngår avtaler som bryter med idrettens egne retningslinjer, mener Kari Randen, daglig leder i AV-OG-TIL, en kampanjeorganisasjon som arbeider for alkoholfrie soner.

At dette først og fremst er en turnering rettet mot voksne spillere, synes hun ikke er noen unnskyldning.

– Golfklubbene har også yngre medlemmer som ser opp til de eldre spillerne. Mørk Golfklubb har en av de største juniorgruppene sør for Oslo, og når klubben lar seg sponse av en alkoholleverandør vil det lett kunne påvirke også barna. De fleste som driver med idrett er barn. Når voksenidretten knytter seg så tett opp mot alkohol kan det ofte nå barn og unge også. AV-OG-TIL er opptatt av å skape trygge og gode rammer for barn som driver med idrett, fordi vi vet at idretten for mange barn er et fristed der de kan føle seg trygge. Det er viktig at idretten forstår og ivaretar denne betydningsfulle rollen, påpeker hun.

Er golfinteressert

Daglig leder i Mørk Golfklubb, Jan Petter Kristiansen, ser ikke helt det store problemet med turneringen.

– Vi ser på det som noe positivt at vi får være med å arrangere en slik turnering. Jeg kan skjønne at det kommer et slikt utspill, men vi mener dette vil foregå i så ryddige og ordentlige former at det ikke blir noe problem, sier Kristiansen.

Han er ikke uenig i AV-OG-TIL sine synspunkter når det gjelder idrett for barn og unge.

Selv om turneringen bærer Braastad-navnet, og noen av premiene vil være fra deres sortiment, påpeker Kristiansen at det like mye handler om en golfinteresse fra Braastad-familiens side.

– Patrick Braastad er selv ivrig golfer og golfpro. Han arrangerer blant annet golfreiser, sier han.

Norges Idrettsforbund om alkoholsamarbeid

«Idretten skal ha en restriktiv holdning til samarbeidsavtaler med bedrifter som har en vesentlig del av sin virksomhet knyttet til salg av alkoholholdige drikke/produkter. Alle organisasjonsledd pålegges å følge norsk alkohollovgivning med forskrifter og retningslinjer.»

Kommentarer til denne saken