– Jeg gleder meg utrolig til å løpe norgescup og junior-NM

Konkurrerer: Her er Eirik Blågestad (16) på vei inn mot mål under det uoffisielle norgesmesterskapet, Hovedløpet nå i sommer.Foto: Tore Sandvik

Konkurrerer: Her er Eirik Blågestad (16) på vei inn mot mål under det uoffisielle norgesmesterskapet, Hovedløpet nå i sommer.Foto: Tore Sandvik

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Eirik Blågestad (16) løper orientering for Indre Østfold orienteringsklubb.

DEL

– Når startet du med orientering?

– Jeg er ikke helt sikkert, men tror jeg startet da jeg var omtrent 10.

– Hvorfor startet du?

– Faren min har drevet med orientering siden han var barn. Derfor ble det naturlig at broren min og jeg prøvde det. Jeg ble helt hekta fra starten av.

– Hva gjorde at det ble akkurat orientering?

– Det er en idrett som krever at du både er sterk fysisk og mentalt. Det liker jeg utrolig godt. I tillegg er det er kjempebra miljø i orientering.

– Hva har vært din beste prestasjon?

– Det er jeg ganske usikker på. I år er det kanskje 13. plass på både HL og o-idol, 5 plass i Knut Valstads minneløp og seier i midtsommerløpet er nok det beste. I tillegg har jeg blant annet en 2. plass i Knut Valstads minneløp for to år siden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Hvilke følelser og tanker får du når du gjør et bra løp?

–Når man kommer i mål etter et bra løp kjenner jeg på en ekstrem mestringsfølelse. Det er lite som slår følelsen du har når du vet du har prestert nesten optimalt.

– Hvordan er det å løpe orientering?

– Jeg synes det er utrolig gøy fordi orientering er en idrett som byr på mange utfordringer. Det blir noe helt annet enn å løpe langs veien.

– Hvordan er konkurranser?

– Vi løper både sprint, stafetter, mellom- og langdistanser. Jeg liker best å konkurrere i skogen, men sprint er også gøy. Da holder vi oss til å løpe mest i boligområder. Det beste med å konkurrere er å kunne måle seg mot andre, det er utrolig gøy.

– Har du et mål?

– Jeg har alltid hatt et mål om å forsøke å utvikle meg så mye jeg kan innenfor orientering. Bli så god som jeg klarer å bli.

– Ser du en fremtid innen orientering?

– Det er vanskelig å leve av sporten. Derfor må det bli å forsøke å satse i kombinasjon med utdannelse.

– Hva vil du si er det beste med sporten?

– Kombinasjonen av både det fysiske og mentale. Også det å få konkurrere ute i frisk luft. Jeg har fått mange venner gjennom idretten. Vi reiser også mye på konkurranser utenlands.

– Hva slags utstyr bruker du?

– Det jeg bruker av utstyr er kartet, kompass, stemplingsbrikke og orienteringssko med pigger. Løper også med en postbeskrivelseholder.

– Hvordan er en vanlig treningsuke for deg?

– Jeg trener som regel hver dag inkludert konkurranser. Treningen er ganske variert. Alt fra løpetrening, teknisk trening og alternativ trening som sykling og rulleski.

– Hva slags forberedelser har du i forkant av konkurranser?

– Før de viktigste konkurransene har jeg sett på terrengtypen jeg skal løpe i og lignende kart i forveien. På konkurransedagen er det viktig å være fokusert og uthvilt. På arena er det oppvarming og andre forberedelser før start. Det er viktig å ha det gøy hele veien. Da blir resultatene også best.

– Hva mener du er viktig for å lykkes i sporten?

– Det er mange faktorer som spiller inn for å bli god. Du må ha lyst til å bli god og villig til å legge ned mye treningsarbeid. Du må være sterk mentalt og tålmodig på at det kommer oppturer og nedturer. Det viktigste er selvfølgelig å ha det gøy.

– Har du gode støttespillere?

– Jeg har utrolig gode støttespillere. Faren min hjelper meg med å lage treningsplaner og trene riktig og trenerne i klubben som er med å motivere.

– Hvordan er miljøet i orientering?

LES OGSÅ: Indre Østfold OK stilte mannsterke og markerte seg 

LES OGSÅ: Lokal o-legende får ansvaret for VM-løypene i 2019 

– Miljøet er godt og inkluderende. Selv om det er en individuell sport så treffer man mange på tvers av klubbene på forskjellige løp. I klubben er vi flinke til å støtte hverandre for å gjøre hverandre best mulig.

– Hva gleder du deg mest til med ny sesong?

– Neste sesong er jeg junior og jeg gleder meg utrolig til å løpe norgescup og junior-NM.

– Har du opplevd å ha skader?

– Siden jeg løper ganske mye har det i perioder vært litt problemer med beina. For å variere og forebygge skader varierer jeg treningen med langrenn og rulleski.

– Hvordan er trening i forhold til skole og venner?

– Jeg er nødt til å være litt strukturert i forhold til skole og venner ettersom jeg er på konkurranser i helger og ukedager.

– Hvordan er en trening på orientering?

– Vi trener på blant annet å lese kurver og retningsendring. Vi trener også med lykt når det er mørkt ute ettersom det gjør at vi må lese kart og terreng på en annen måte enn når det er lyst.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags