Gå til sidens hovedinnhold

Spillselskapene reagerer: – Feiloppfatninger

De utenlandske spillselskapene Unibet og Betsson synes lite om påstandene fra Lotteritilsynet.

For abonnenter

Mandag publiserte Hadeland historien om spilleavhengige «Anna» hadde delt med Romerikes Blad. Hun skylder seks millioner kroner og er nødt til å selge huset sitt, etter å ha slitt med spilleavhengighet i over ti år.

Hun holdt avhengigheten skjult for sin ektemann i to og et halvt år.

Henrik Nordal, avdelingsdirektør i Lotteritilsynet, uttalte at det er viktig å holde utenlandske spillselskaper borte fra Norge.

– Vi går rundt med et bærbart kasino i lomma gjennom mobiltelefonen. Derfor er det viktig for oss å stenge ute de ulovlige aktørene som ikke har den samme beskyttelsen som Norsk Tipping, som er underlagt strenge krav til hvordan spill må tilbys sammen med ansvarlighettiltak, sa Nordal.

– Tar sterk avstand

Uttalelsene har fått pressesjef i Kindred Group, Rolf Sims, til å reagere. De står blant annet bak spillselskapet Unibet.

– Vi reagerer på påstandene om at vi er en ulovlig aktør og ikke har strenge krav til ansvarlighet i vår virksomhet. Dette er noe som gjentas stadig av norske myndigheter og baserer seg på feiloppfatninger og mangelen på en faktabasert og åpen dialog med oss, sier han.

Også spillselskapet Betsson er kritisk til påstandene fra Lotteritilsynet.

– Vi tar sterk avstand fra at Lotteritilsynet i Norge benevner oss om «ulovlige selskap» og påstandene deres om at vårt ansvarlighetsregime er dårligere enn det som norske selskaper er underlagt, sier talsmann for Betsson i Norge, Kim Rud Petersen, til Romerikes Blad.

De utenlandske spillselskapene har ikke tillatelse til å tilby eller markedsføre spill i Norge, men det er ikke ulovlig for nordmenn å spille hos selskapene. I Norge er det kun Norsk Tipping og Norsk Rikstoto som kan tilby pengespill.

4,3 prosent høyrisikospillere

Sims mener ansvarlighet er grunnpilaren i selskapet, og viser til at de kontinuerlig jobber med å bevisstgjøre kundene for å forhindre spilleavhengighet.

– I tillegg til at vi monitorerer spilleadferd aktivt og tar kontakt med kunder som er i fare for å utvikle spilleproblemer, sier han.

Selskapet har en uttalt ambisjon om at null prosent av deres inntekter skal komme fra problemspillere innen 2023. På globalt nivå er 4,3 prosent av selskapets kunder klassifisert som såkalte høyrisikospillere, får Romerikes Blad opplyst.

– Vi synes det er alt for høyt. Derfor jobber vi med å tilegne oss kunnskap og data for å gi oss et bedre grunnlag for å arbeide for vår nullvisjon og ønsker å være transparente med den metoden som brukes, sier han, og viser til at de jobber med noen av verdens ledende adferdsforskere innen pengespill.

– Flere av disse brukes også av Norsk Tipping. Vi synes det er bra dersom andre selskaper gjør det samme. Vi tar dette med ansvarlighet på alvor og vi ønsker ikke å ha kunder med spilleproblemer.

Kritisk til monopol

Tall fra Universitetet i Bergen viser at det i Norge nå er rundt 55.000 personer med spilleproblemer.

– Ser man prosentvis på det i forhold til innbyggertall så viser dette at Norge dessverre er høyt representert på statistikken over problemspillere i forhold til sammenlignbare land rundt oss. Dette på tross av at Norge har et spillmonopol som Lotteritilsynet hevder er mer ansvarlig enn en lisensmodell som sammenliknbare land i Europa har, sier Petersen i Betsson.

I 2016 viste en omfattende undersøkelse om pengespill at utenlandske spillselskaper står for rundt 60 prosent av den totale omsetningen i norsk nettgambling.

– Ansvarlig spill er noe alle lisensierte europeiske selskaper tar svært alvorlig, og ulike land i EU har alle svært inngripende tiltak for å begrense problemspill så mye som mulig, sier Petersen og viser til tiltak som innskuddsgrense, selvekskludering fra spill og hviletid så man ikke bruker for mye tid til spill.

Kommentarer til denne saken