Derfor er vepsen ekstra aggressiv nå

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Er du lei av innpåslitne veps?

DEL

(SIDE2): Selv om vi elsker sommeren, bringer den med seg noen plager, som solbrenthet, feriemage og insektstikk.

En av de mest forhatte sommerplagene, er veps. Selv om stikkene sjeldent er farlige, er det irriterende med veps som summer rundt maten din, og blir du stukket gjør det vondt.

Tidlig på sommeren gjør vepsen lite ut av seg, men nå på sensommeren merker mange at vepsen blir stadig mer innpåsliten og aggressiv.

Det er ikke tilfeldig.

Tusenvis av veps

Dronningen våkner etter overvintringen i april, og da begynner hun etableringen av et nytt vepsebol. Et bol blir aldri brukt to ganger, så fjorårets bol blir ikke brukt på nytt.

I løpet av sommeren produserer dronningen omtrent 12.000 arbeidere som jobber med å mate larver, sanke mat og bygge videre på bolet. Hver arbeider lever i to-tre uker. I august bor det over 2000 voksne veps i et vanlig vepsebol.

Arbeidsløse

På sensommeren slutter dronningen å produsere egg. Mange arbeidere mister derfor jobbene sine. Mens de tidlig på sommeren lette etter kjøtt til larvene, er de nå mer interesserte i godsaker.

Siden de ikke lenger har noen arbeidsoppgaver, flyr de rundt uten mål og mening. De skjønner fort at det er mye smakfullt å hente i boligområder, og derfor samler de seg rundt middagsbord og isspisende mennesker. Og som kjent stikker vepsen hvis du gjør den sint, som hvis du slår etter den.

Selv om det er irriterende med innpåslitne veps på denne tiden, kan du trøste deg med at de dør når det blir for kaldt om nettene.

Artikkeltags