Slusefestivalen har vært arrangert i årevis. Men plutselig var det slutt. Helt slutt. Pandemien satte en stopper for den - som for alt annet.

Men endelig er slusebyen åpen for festival igjen. Reni Braarud i venneforeningen Ørje Brug – og stiftelsen Engebret Soot er arrangører.

Bygdekvinner koker grøt

Ni bygdekvinner under ledelse av Solveig Krog er på plass i hagen utenfor Wanggården. Da håper de på godt besøk og sultne gjester. 40 til 50 kilo rømmegrøt skal varmes før de håper på storinnrykk.

– Tjener dere mye på salget av rømmegrøt?

– Nei, ikke så mye. Men det er viktig å vise oss fram, sier hun.

Krog forteller at Marker bygdekvinnelag består av tidligere Øymark og Rødenes bygdekvinnelag som ble slått sammen i 2018. Laget har 45 medlemmer, men ønsker seg flere.

– Vi samarbeider også med bygdeungdomslaget. I september arrangerer vi stor mannekengoppvisning i Marker rådhus. Da viser alle som selger klær i bygda, fram sine varer. Neste år har vi planer om et rebusløp, forteller hun.

Tradisjonelt program

Festivalen starter med frokost i Storgata i Ørje. Den er det Slusebrass som har ansvaret for. For musikantene kan langt mer enn å spille. De handler inn mat, selger, serverer frokost og rydder opp etterpå.

En av dem som bidrar, er Finn Wahl.

– Jeg skal levere eggerøre og en kanne kaffe, smiler han.

Når folk har spist seg gode og mette, åpnes portene på området rundt Ørje Brug.

Utstilling og rømmegrøt

Der blir det demonstrasjon av oppgangssag, tjærebrenning, lafting, ansiktsmaling, fiskedam, tombola, dampbåter og veteranbiler. Dessuten selger historielaget heftet "Markerminner" fra sin stand.

Litt senere på dagen åpnes utstillingen Fargeflom i Galleri Ørje Brug. Dan Clausen og Lars Skulberg står bak glasskunsten som vises helt fram til 14. august.

På brugsområdet selges også vafler og kaffe.

Trylleshow i brugshallen

Så en gladnyhet til alle barn. Og kanskje voksne også. Tryllekunstneren Chris Chrissell er glad for å komme tilbake til Ørje for å underholde publikum med sine tryllekunster.

– Endelig åpner Norge igjen. Dette har jeg lengtet etter. Jeg synes det er kjempehyggelig å opptre på Ørje, sier han og legger til at han har savnet publikum under pandemien.

På ettermiddagen deles Inger Marie-prisen ut til en kvinne som har gjort noe spesielt av betydning for bygda. Prisen har ikke blitt delt ut på 22 år.

Koret MarCanto skulle etter planen hatt konsert i slusene lørdag ettermiddag.

– Men denne er avlyst. Koret deltar imidlertid under gudstjenesten i brugshallen søndag formiddag, sier Reni Braarud.

Tirsdag vedtok formannskapet å bevilge 15.000 kroner til Venneforeningen Ørje Brug og Slusefestivalen.