Smaalenenes Avis sender polsk toppfotball – tidligere Askim-keeper Kamil (34) blir ekspert

GLEDER SEG: Tidligere Askim-spiller Kamil Rylka, nå keepertrener i Vålerenga, gleder seg til å jobbe med polsk fotball for Smaalenenes Avis og Amedia igjennom portalen Direktesport.no. Allerede denne helgen sendes det kamper.

GLEDER SEG: Tidligere Askim-spiller Kamil Rylka, nå keepertrener i Vålerenga, gleder seg til å jobbe med polsk fotball for Smaalenenes Avis og Amedia igjennom portalen Direktesport.no. Allerede denne helgen sendes det kamper. Foto:

Smaalenenes Avis sammen med resten av lokalavisene Amedia skal sende innspurten i den polske toppserien i fotball. Allerede denne helgen er det spennende oppgjør. Tidligere Askim-keeper Kamil Rylka (34) blir ekspert på sendingene.

DEL

– Det er fortsatt noen uker til Toppserien og PostNord kommer i gang. At vi ikke kan tilby lokale kamper eller andre norske fotballoppgjør på vår fotballkanal, Direktesport, vet vi har vært et savn hos mange av våre abonnenter. Men om noen dager blir det altså igjen mulig å få med seg spennende fotball hos oss. Vår eier, Amedia, har sikret seg rettighetene til å vise kamper fra det øverste nivået i Polen, sier Jarle Bentzen, ansvarlig redaktør i Smaalenenes Avis.

– Det bor rundt 1700 polakker i regionen Indre Østfold, rundt 1500 i Indre Østfold kommune. Det er derfor hyggelig å kunne tilby polsk toppfotball til nettopp disse, sier Bentzen.

Fem kamper i helgen

Det legges opp til å vise to polske kamper i uka, til sammen 30-50 kamper, men førstkommende helg er det intet mindre enn fem kamper. Et tett lokaloppgjør, en toppkamp og Korona-kampen Korona mot Plock.

Ekstraklasa, som den polske eliteserien heter, består av 16 lag. Serien holder et høyt nivå og vil i en god stund være det eneste reelle tilbudet i Europa ved siden av Bundesliga.

(Saken fortsetter under bildet)

Jarle Bentzen, redaktør

Jarle Bentzen, redaktør Foto:

De mest kjente lagene er Legia Warszawa, Wisla Krakow og Lech Poznań. Men sist sesong overrasket imidlertid Piast Gliwice mange med å ta ligagullet. De største klubbene i Polen har jevnlig deltatt i på Champions League og Europa League. Mange spillere er rekruttert fra polske klubber til lag i de største europeiske ligaene, blant annet Juventus-keeperen Wojciech Szczesny og ikke minst toppscoreren i Bundesliga, Robert Lewandowski.

For tiden er det to norske spillere i Ekstraklasa. Det er Thomas Rogne, med fortid fra Stabæk, Celtic og IFK Göteborg, som nå spiller i Lech Poznań og Torgil Giertsen med fortid i Ranheim og Kristiansund. Han spiller nå for Wisła Płock. Henning Berg var hovedtrener for Legia Warszawa i 2014-2015.

– Samtidig som vi nå tilbyr disse kampene, følger vi selvsagt utviklingen i norsk fotball tett. Så snart Postnord-ligaen og lokale kamper igjen kommer i gang, regner vi med å være tilbake med et bredt tilbud til alle fotballentusiaster, sier Jarle Bentzen.


Fredag

29.05.2020


Śląsk Wrocław

Raków Częstochowa

18:00

Fredag

29.05.2020


Pogoń Szczecin

KGHM Zagłębie Lubin

20:30

Lørdag

30.05.2020


Piast Gliwice

Wisła Kraków

17:30

Lørdag

30.05.2020


Lech Poznań

Legia Warszawa

20:00

Søndag

31.05.2020


Wisła Płock

Korona Kielce

12:30

Søndag

31.05.2020


Lechia Gdańsk

Arka Gdynia

17:30

Lokal kjenning blir ekspert

En av dem som kan mest om polsk fotball og som skal bistå Amedia under sendingene er tidligere Askim-keeper Kamil Rylka. Han jobber til daglig nå som keepertrener i Vålerenga, men er 75 prosent permittert fra jobben på grunn av koronasituasjonen.

– Direktesport og Amedia skal bruke meg før, under og etter kamper. Jeg skal ellers bistå med å plukke ut kamper som skal sendes og ellers gi tips og råd om nøkkelspillere og talenter. Jeg gleder meg veldig, forteller Kamil Rylka, som av naturlige årsaker har serieleder Legia Warzawa som sitt favorittlag. For allerede som 18-åring ble han hentet til storklubben. Der var han i tre år.

(Saken fortsetter under bildet)

SPILTE FOR ASKIM: Kamil Rylka var keeper i Askim FK i perioden 2012 til 2015. Her i cupkamp mot Fredrikstad i 2012.

SPILTE FOR ASKIM: Kamil Rylka var keeper i Askim FK i perioden 2012 til 2015. Her i cupkamp mot Fredrikstad i 2012. Foto:

– Jeg var midt imellom første- og andrelag. Eneste kampen i Ekstraklasa, toppserien, som jeg var involvert i var som 18-åring. Da satt jeg på benken da Legia møtte Lech Poznan foran 30.000 tilskuere. Lukasz Fabianski (nå West Ham, red.anm.) var 19 år og sto kampen. Han sto godt, men vi tapte kampen 1-0. Men vi vant serien det året, minnes Kamil Rylka, og tenker tilbake til år 2006.

Den polske serien består av 16 lag, og det skal spilles 30 kamper. Det gjenstår fire serierunder. Deretter er det sluttspill hvor de åtte dårligste kjemper om nedrykk og de åtte beste om mesterskapet. Kamil Rylka følger den polske serien tett, men er spent før oppstarten etter koronapausen.

– Det er vanskelig å si hva man kan forvente etter denne lange pausen. Jeg håper på mye god fotball. Det er mange land som har kjøpt rettighetene til polsk fotball nå, så det er en fin mulighet til å vise fram produktet. Jeg håper klubbene og spillerne griper denne muligheten, sier 34-åringen, som var keeper i Askim FK i perioden 2012 til 2015.

Gleder seg stort

I den perioden ble han kjent med en annen polsk spiller i Askim, Pawel Perkowski. 37-åringen synes det også det er stor stas at det når blir polsk fotball tilgjengelig i Norge.

– Nå som det blir kamper å se fra Polen, så har jeg en grunn til å få litt fri fra ungene, ler tobarnspappaen, som nå bor i Mysen.

– Jeg har ingen favorittlag, men jeg liker godt Wisla Krakow, Lech Poznan og Legia Warszawa. Så det spørs litt hvordan de ligger an på tabellen. Aller helst liker jeg å se en bra kamp med de beste, ikke bunnkamper som er dårlige, sier Pawel Perkowski, som har bodd i Norge siden han var 23 år.

(Saken fortsetter under bildet)

Pawel Perkowski

Pawel Perkowski Foto:

– Polsk fotball er kjent for mye mål og at det kjøres på i angrep. Så jeg håper det blir mye morsom fotball, legger han til.

Slik får du tilgang til kampene

For å se de direktesendte kampene trenger du et Smaalenenes Avis Pluss-abonnement. Det oppretter du ved å registrere deg her.

Ved kjøp på nett må man opprette en aID-bruker selv og man må registrere seg med navn, norsk mobilnummer, e-post og fødselsdato. Hvis man ikke har norsk mobilnummer kan kundesenteret opprette en aID-bruker manuelt uten norsk mobilnummer. En e-post kan sendes til kundeserivce@aid.no med informasjon om navn, e-post og fødselsdato. Merk at denne e-posten er bemannet mandag til fredag kl. 8–16. Med vår smart-tv-app kan du også nå se Direktesport på Apple-tv, Samsung og LG. Du installerer tv-appen der du finner appene på din enhet.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags