Gå til sidens hovedinnhold

Skulle sykle til Askim, men endte opp i Lillestrøm: – Lengste turen jeg har sykla

Drømmen til Trym Bjørner Westgaard Holter (17) er å vinne Tour de France, og han er allerede godt på vei.

– Hvor lenge har du syklet?

– Jeg har syklet siden jeg var fjorten år gammel. Så jeg startet egentlig ganske sent, men jeg bestemte meg for å bytte fra friidrett til sykling vinteren jeg fylte 14 år, sier Trym.

– Hva fikk deg til å stare?

– Det var egentlig flere ting som fikk meg til å starte, jeg har jo sett mye på Tour de France og har syntes at det har vært veldig spennende i alle år. En bestekompis anbefalte sporten veldig, så jeg byttet rett og slett fra friidretten ut av nysgjerrighet og at jeg ville prøve det ut. Så falt det i smak.

– Hvilke andre sporter har du prøvd?

– Jeg spilte fotball i mange år, men sluttet med det i sjetteklasse. Det var da jeg bestemte meg for å begynne med friidrett.

– Hvorfor akkurat sykling?

– For meg var sykling mye morsommere enn friidrett, så det var egentlig ikke noe vanskelig valg.

– Hvem inspirerer deg?

– Et forbilde jeg har hatt i mange år er Chris Froome. Han begynner jo å bli ganske gammel, men han har vunnet utrolig mye og var verdens beste syklist da jeg startet satsingen. Han vant de rittene jeg likte best å følge med på og jeg synes rett og slett at han er kulest.

– Sykler noen andre i familien din?

– Jeg har en onkel som sykler, men ingen andre i den nærmeste familien min sykler sånn som jeg gjør.

– Sykler noen av vennene dine?

– Bestekompisen min som fikk meg til å starte for noen år siden, sykler ikke nå lenger. Da var det uansett bare oss to, nå er det bare jeg, men jeg går på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) og der har jeg fått mange venner som jeg trener sammen med.

– Hvorfor bestemte du deg for å gå på NTG?

– Hovedgrunnen til at jeg valgte å gå på NTG er egentlig at det gjør treningshverdagen mye lettere, også kommer du inn i et miljø hvor det er kult å satse på toppidrett. Det er det ikke alle steder, for mange kan kanskje synes at det er rart å legge seg klokken ni og ikke dra på fester i det hele tatt. Men de fleste rundt meg har heldigvis respektert det.

– Hvordan er skolen?

– Det er så klart en tøff skole med mange forventninger, men jeg forventer egentlig mer av meg selv enn andre forventer av meg. Jeg driver med sykling fordi jeg synes det er morsomt. Det er ingen andre som ber meg om å gjøre det, så derfor ser jeg på det som mitt eget ansvar. Jeg legger presset på meg selv.

– Pendler du til skolen?

– Skolen ligger i Bærum så jeg har vært så heldig å få en hybel som jeg bor i, også har jeg i tillegg til familie i nærheten.

– Hva er det beste og verste med å bo i Bærum?

– Det er egentlig veldig få negative sider, jeg mistet jo mange venner i Askim, men har vært veldig glad for å komme inn i det miljøet som jeg har. I tillegg så er det også veldig gode treningsmuligheter her og et bedre sykkelføre.

– Måtte du ha gode karakterer for å komme inn?

– Man bør nok ha over 4 i snitt, og jeg kunne fint kommet inn i Askim også. Men det var mye deiligere å komme inn her på NTG. De så mest på hva jeg hadde sykla av konkurranser og hvordan jeg hadde gjort det der, så jeg var ganske sikker på at jeg skulle komme inn, selv om det uansett var en lettelse å få å få beskjeden om at jeg hadde fått skoleplass.

– Hva synes familie og venner om at du ikke bor hjemme?

– De synes at det er litt leit, men jeg kommer som oftest hjem i helgene. De har vært veldig støttende og de skjønner veldig godt hvorfor jeg vil gå på NTG og så den egentlig komme da ungdomsskolen nærmet seg slutten. Så er det ganske vanlig at syklister begynner på NTG ettersom vi må ha såpass mange treningstimer i uken. En vanlig skoleuke er ikke nok tilrettelagt om man ønsker å satse.

– Er drømmen å bli syklist?

– Planen min er å bli profesjonell syklist og en dag vinne Tour de France. Jeg håper på å kunne få en profesjonell kontrakt etter 2021 som første års senior.

– Har koronapandemien påvirket treningen din?

– Det er en god del som har blitt avlyst, ritt, treninger med landslaget og diverse ting internasjonalt. I mars var det absolutt ingenting, da ble alt avlyst når sesongen egentlig pleier å starte. Men forbundet har vært veldig flinke til å arrangere i henhold til situasjonen vi er i, men det har blitt færre ritt-dager i år.

– Hva er et typisk ritt for deg?

– En vanlig fellesstart er fra ca. 100 til 120 kilometer og da har vi et tempo mellom femten til tredve kilometer i timen. I år er vi ca. nitti stykk som stiller i junior klassen i Norge.

– Hva er det lengste du har sykla i et strekk?

– En gang i løpet av nedstengingen i våres syklet jeg 203 kilometer, men det skjedde ved et uhell ettersom jeg sykla feil. Jeg hadde allerede syklet 100 kilometer også endte jeg opp i Lillestrøm i stedet for Askim, så da måtte jeg sykle tilbake igjen også.

Kommentarer til denne saken