– Jeg skulle være med pappa på jakt, så vi dro på banen for å trene. Da prøvde jeg leirdueskyting og ble hektet, forteller Aksel Johansen.

Året var 2019. Så kom pandemien, og det ble full stopp. Men gløden og interessen vedvarte også da samfunnet og idretten startet opp igjen. Nå har Askim-gutten satset i to år på leirduegrenen compak sporting (se fakta), og resultatene har vært eksepsjonelle. I fjor vant han fylkesmesterskapet, landsdelsmesterskapet og ble nummer to i NM som junior. I år startet han sesongen med å skyte verdenscup i Litauen og vant også der juniorklassen. Han er per nå ranket som nummer én i Norge.

Trener seriøst

At han har talent for idretten, er det liten tvil om. Men det ligger mye hardt arbeid bak.

– Jeg har trent seriøst siden jeg startet. Gjennom hele året. Jeg er i Moss to til tre ganger i uka og skyter. I helgene er det ofte stevner lørdager og søndager. I tillegg trener jeg kondisjon og styrke. I denne sporten handler det ikke om enkle løsninger og snarveier. Det handler om hardt arbeid over tid for å bli god, påpeker han.

Aksel Johansen ramser opp egenskapene som må til for å bli god.

– Det handler mye om reaksjonsevne og å lese hvor dua går. Man må sikte en del foran. Det å beregne det kan være vanskelig. Og så må man være både fysisk og mentalt sterk. Det gjelder å prestere når det gjelder og holde ut gjennom en hel dag. I tillegg handler det om å være villig til å legge ned så mye tid og ressurser som trengs for å bli god, forklarer han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det han elsker med sporten er variasjonen.

– Det er en veldig utfordrende sport. Ingen baner er like. Det å reise rundt og prøve nye baner er derfor spennende. Dessuten er det et utrolig bra miljø med bare hyggelige og hjelpsomme mennesker. Jeg trives virkelig, smiler han.

Prioriterer idretten

Han er 16 år og går siste året på Askim ungdomsskole. Mens mange av klassekompisene finner på ting sammen i helgene, prioriterer Aksel Johansen idretten.

– Mange av vennene reiser til Oslo i helgene, men jeg har ikke tid og mulighet. Jeg vil ikke at slike turer skal gå utover prestasjonene på skytebanen. Mange synes nok det er litt teit, men jeg har begynt å få gode resultater, så det er litt mer forståelse for prioriteringen nå. Dessuten har jeg jo litt tid til venner, bare ikke alltid i helgene. I tillegg er det veldig bra ungdomsmiljø i leirdueskyting, så jeg er mye sammen med folk på samme alder, påpeker Aksel Johansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

At Askim-gutten velger idretten framover å henge rundt i byen, er noe pappa Frode Johansen setter pris på.

– Når Aksel har lyst til å satse, seriøst, da skal jeg være den første til å backe ham. Vi har det utrolig hyggelig på tur. Jeg får mye igjen for det. Det er ikke alle som har 16-åringer som de kan reise rundt med. Vi har et veldig bra forhold og kan prate om alt mellom himmel og jord, sier pappa Frode, mens sønnen nikker enig ved siden av.

På sponsorjakt

Selv var Frode med i starten og skjøt også han aktivt. Nå er det imidlertid kun sønnen som driver med leirdueskyting.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Vi begynte sammen, men jeg fant etter hvert ut at jeg ikke kunne fortsette. Bare i løpet av de siste tre årene har ammunisjonen blitt tre ganger så dyr. Vi har rett og slett ikke råd til at både han og jeg skal skyte like mye, innser Frode, og forteller at ammunisjon og leirduer for en treningskveld fort kan dra seg opp i 1.200 kroner om man handler alt i butikk.

– Heldigvis har vi avtaler gjennom klubben som gjør det billigere. Men at det koster å drive med dette, det er det liten tvil om. Derfor jobber vi med å skaffe sponsorer for Aksels satsing, forteller Frode.

For far og sønn har ambisjoner som strekker seg lenger enn bare denne sesongen.

– På sikt er drømmen å bli verdens beste senior. Men på veien dit er det viktig å sette seg realistiske delmål. I år er målet å bli norgesmester, avslutter Aksel.