«Planen om en ny skole i Mysen er fullstendig uten realisme»

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I morgen er det stor konferanse om ny skole i Mysen. Leserbrev-skribentene slakter ideen.

DEL

LeserbrevEidsberg kommune håper torsdag denna uka å få gode innspill til valg av tomt for ny skole i Mysen.  Dialogkonferansen er starten på et kappløp med tiden for sittende kommunestyre. Dagens Eidsberg-politikere vil i juni-møtet neste år, to måneder før valget, vedta valg av skoletomten, i følge fremdriften deres.

Både administrasjonen og politikerne i Eidsberg ønsker å spikre nedleggingen av grendeskolene og et valg sted for ny, stor skole med rom for 4 parallelle klasser før Indre Østfold kommune starter arbeidet med en helhetlig skoleplan for hele den nye kommunen. De vil sette standarden for sentraliseringen av skolene i Hobøl, Spydeberg og Trøgstad, ja selv Askim vil bli påvirket av dette. Hvis vedtaket blir stående. Et vedtak gjelder imidlertid til et nytt fattes – av nye politikere.

Befolkningsveksten krever ny skole i Mysen, er mantraen.

Hva er sannheten?

Eidsberg hadde en befolkningsvekst på 8 personer, kun 0,1 %, i 2017, men skulle hatt ca. 80 for å følge prognosen i kommuneplanen om 0,7 % vekst årlig for årene 2015-27. I stedet for 240 pluss, ble det bare 91 flere innbyggere de siste tre årene.

LES OGSÅ: De skal finne ut hvor Mysens nye barneskole skal ligge - og hvor stor den skal være

Ikke så rart, for veksten skjer utover fra Oslo; først rundt Tomter, Knapstad, Spydeberg og i Askim.  Mysen sakker akterut. De store planene om utbyggingen av Sagtomta, indrefileten i sentrum, svinner bort. Ja da, det bygges nærmere 60 leiligheter i og nær sentrum, men ikke eneste barnefamilie tenker på å flytte inn der. De overtar eneboligene etter de middelaldrende parene som flytter til leilighetene.

Mysen trenger altså ingen sentrumsnær skole, og trenger neppe ny skole uansett før om 12-15 år med den lave befolkningsutviklingen.

Å peke ut skoletomt er uansett fremtidsrettet, men en har ikke slik hast. Nå må den nye kommunen få utarbeide en felles skoleplan før en fatter endelige vedtak om hvor skolen en gang skal ligge. Grendeskolenes plass i Indre Østfold kommune må avklares først.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags