Elevene samlet seg for å markere urbefolkningen

Sebastian Lehmann van Der Bijl, Adrian Veiby og Ella Brandbu Huseby markerte samenes nasjonaldag sammen med resten av elevene ved Grøtvedt skole.

Sebastian Lehmann van Der Bijl, Adrian Veiby og Ella Brandbu Huseby markerte samenes nasjonaldag sammen med resten av elevene ved Grøtvedt skole. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Elevene ved Grøtvedt skole var samlet på samenes nasjonaldag for å feire Norges urbefolkning.

DEL

I anledning samenes nasjonaldag samlet elevene ved Grøtvedt skole seg i gymsalen for en konsert. Elevene ved fjerde, femte, sjette og syvende trinn hadde lært seg én joik hver. I tillegg var det allsang på Grand Prix-slageren «Sámiid ædnan» og fremføring av den samiske nasjonalsangen.

– I dag setter vi samene i fokus. Elevene synes det å lære seg å joike har vært veldig spennende, forteller musikklærer og primus motor for å markere samenes nasjonaldag ved skolen Thea Sivertsen.

– Samene har en viktig plass i norsk kulturtradisjon. Elevene skal vite at vi har en urbefolkning. Dette er nedfelt i kompetansemålene, også for den nye lærerplanen, sier Sivertsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fjerde klasse ved Grøtvedt skole fremførte en heavy joik. De lagde liv og fikk publikum til å klappe med.

Fjerde klasse ved Grøtvedt skole fremførte en heavy joik. De lagde liv og fikk publikum til å klappe med. Foto:

Sang for full hals

Da elevene var vel samlet i gymsalen tok musikklærer Sivertsen ordet. Etter en kort introduksjon om samene, sa hun:

– Det er vanskelig å hente inn fjell og reinsdyr inn i gymsalen, derfor tar vi med oss sang for å markere samenes nasjonaldag.

De tre syvende klassingene Adrian Veiby, Ella Brandbu Huseby og Sebastian Lehmann van Der Bijl fremførte sammen med klassekameratene en joik om familie.

– Det var litt vanskelig å lære seg joik i starten. Men man sier som regel det samme om igjen og om igjen, så hvis man bommer litt gjør det ikke noe fordi det blir bra til slutt, sier Veiby.

– Vi har øvd siden etter jul. Det har vært veldig gøy å lære om joik og om samene, følger Lehmann van Der Bijl opp.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Elevene har gjort seg opp noen tanker om hvorfor det er viktig å feire samenes nasjonaldag.

– Jeg syns det er veldig fint at vi feirer samenes nasjonaldag. Samene har ikke alltid blitt behandlet så bra. Det er viktig å markere urbefolkningen vår, sier Brandbu Huseby.

De to andre nikker enig. Rektor Unni Karin Løkke sa til elevene ved konsertslutt at det var en viktig dag å markere.

– Nok en gang har vi markert samenes nasjonaldag ved Grøtvedt skole. Dere har alle vært veldig flinke. Vi må gi en ekstra applaus for Thea som har tatt initiativ til denne dagen, sa rektoren, og ble møtt med trampeklapp fra elevene i publikum.

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags