– Det er desidert mest vannskader i private boliger i forbindelse med nedbøren. Mange har fått vann inn i kjelleren. Noen er også rammet av flom. Vi har i tillegg fem båtskader og to bilskader. En bil ble truffet av en flygende trampoline og har skader på tak og bakskjerm. De fleste vannskadene er i området ved Oslofjorden samt Østfold, Vestfold, Telemark og Agder, uttaler Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Tryg estimerer skadekostnadene hittil til rundt 11,7 millioner.

– Så venter vi å få inn flere skademeldinger de nærmeste dagene – når skadeomfanget blir mer synlig. Noen er også bortreist på høstferie og ikke er klar over at boligen er vannskadd. Det kan derfor gå over høstferien før vi ser det hele omfanget av det totale skadebildet klart, sier Brandeggen.

Forsikringsbransjen har utbetalt over 24 milliarder kroner i erstatning etter værskader i Norge de ti siste årene, ifølge tall fra Finans Norge. De største kostnadene er knyttet til bygninger som får vannskader på grunn av økende nedbørsmengder.

Flomskader på bygninger dekkes normalt av forsikringen så lenge bygget er brannforsikret. Blir kjøretøy skadet av flomvann, dekkes det av bilens egen kaskoforsikring.