ASKIM: – Jeg ble ganske sjokkert. Både over mengden, men også at vi fant snus og kondomer. Det er ekkelt å plukke det opp, sier Sofie Aissaoui (15) før klassekameratene Vilde Amber (15), Markus Fjeldass-Jensen (15) og Andrine Gravdahl (15) legger til:

– Ungdommene henter kondomene hos helsesøster og tuller med dem, men det er dumt de hiver det i naturen. Dyr kan bli syke eller dø hvis de får det i seg, og hvis det blir liggende tar det lang tid før plasten brytes ned.

Må konfrontere andre

De regner med at ungdommene er de største søppelsynderne rundt skolen.

– Men om vi hadde plukket søppel et annet sted, kan det godt hende vi hadde funnet like mye, sier Gravdahl.

– Hva skal til for å hindre at folk forsøpler?

– Kunnskap og flere søppelkasser. I tillegg må vi ta ansvar når vi ser noen forsøpler. Det er noen elever som kaster søppel for å virke kule, men helt ærlig tror jeg veldig få synes de er det. Om vi går bak dem og ser at de hiver fra seg noe, må vi si at det ikke er greit, sier elevene.

– Har dere kastet søppel?

– Jeg kastet en papirbit da jeg var mindre, men fikk dårlig samvittighet med en gang, sier Gravdahl.

– Jeg kastet en gang en tyggis, men det var før jeg visste om konsekvensene, sier Aissaoui.

– Jeg putter all søpla i lomma, så når jeg kommer hjem blir jeg ofte overrasket over alt jeg har med meg, sier Fjeldass-Jensen og ler.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Roser ungdommene

Det står cirka 200 søppelkasser i Askim, men leder for Service, teknikk og eiendom i kommunen, Espen Lystad, utelukker ikke tanken på å sette ut flere.

– Oi, plukket de så mye? sier Lystad før han legger til:

– Det er mye mer effektivt å tømme søppelkassene enn å plukke avfall fra bakken. Det er bare å sende en e-post til kommunen så skal vi vurdere å sette opp noen flere søppelkasser i området, sier han.

Han sier prislappen på en enkel søppelkasse er 2.000 kroner pluss montering, mens de som står i sentrum koster mellom 8.000 og 10.000 kroner.

– Årsaken til prisforskjellen er designet, og at de i sentrum skal matche byens fargekode, sier Lystad.