Westbye (30) ble tidenes yngste president i motorsportforbundet for to år siden i en da splittet organisasjon og har jobbet hardt for å få forbundet samlet, mens Håkonsen (21) er Norges suverent beste kvinnelige trialfører og helt i verdenstoppen i tillegg. I den eneste konkurransen hun har fått kjørt i år – Norgesmesterskapet – tok hun nylig sin sjette individuelle NM-tittel.

Viktig tilbud

–Det var viktig for meg å starte en prosess med å samle de mange aktørene i motorsportforbundet da jeg overtok og jeg føler det går langt bedre nå. 2020 har blitt et hektisk år med koronapandemien. En lang rekke restriksjoner – til dels med stadige endringer – som har gjort at vi har måtte ta i bruk både plan B og plan C som følge av smittevernhensyn har gjort dette tøft. Det har blitt mye vanskeligere å rekruttere nye utøvere. Derfor er denne jentesamlingen vi nå har fått til i trial region øst så viktig; både med tanke på det sosiale, men også for å utvikle kjøreegenskapene hos dem som har vært med en stund, påpeker Askim-kvinnen Emilie F. Westby under starten av samlingen på Hobøl Motorklubbs fine kjøreanlegg.

Motorsport-presidentene skryter spesielt av forbundets medlemsklubber for at ting har gått så bra som det faktisk har gjort og koste seg på jentesamlingen.

– Det har vært langt færre konkurranser enn vanlig, men godt arbeid i klubbene gjør at de aktive utøverne tross alt har fått et godt tilbud likevel. Ting har vel gått greit fordi vi er en uteidrett. Nå jobber vi med stadig nye og endrede planer for 2021-sesongen, ettersom alt er så usikkert, understreker Westbye videre.

Ett løp – en seier

For toppidrettsutøver Ingveig Håkonsen har det blitt et mildt sagt spesielt år.

Ett løp har hun fått kjørt – NM – og det ga seier; igjen.

– Det var moro å bli individuell norgesmester for sjette gang, påpeker 21-åringen, som har gått glipp av det meste av konkurranser i år.

– EM ble avlyst og VM medførte så mye og risikofylt reising at jeg bestemte meg for å droppe det i år, sier Ingveig, som under normale omstendigheter ville kjempet om pallplasseringer i begge delene.

Skiptvet-kvinnen opplever 2020 som et knalltøft år.

– Jeg føler jeg har drevet med ti måneder oppkjøring til en sesong som aldri kom i gang. Og selv om jeg har trent godt, så gjør det noe med lysten og motivasjonen. Eneste trøsten får være at jeg derfor har fått vært mye til stede nå i starten av lærerutdanningen min i Halden. Normalt ville jeg vært ute og kjørt VM-runder på denne tiden og hatt mye fravær fra skolen, forteller hun med blandede følelser.

2020 har for det meste bestått av egentrening – noe hun ikke opplever som særlig motiverende.

– Nå krysser jeg bare fingrene og håper 2021 blir tilnærmet et normalt år, legger Ingveig Håkonsen til.

Lærer mye

13 jenter var meldt på til samlingen på Hobøl Motorklubbs bane – de fleste av dem fra vårt lokalmiljø. Jentene koste seg tydelig under opplegget. En av dem var Tiril Brattås – Skiptvet-jenta som er klubbvenninne i Skiptvet Motoraktivitetsklubb (SMAK) med selveste Ingveig Håkonsen.

(saken fortsetter under bildet)

– Det er gøy å være på en slik samling med andre jenter. Jeg føler jeg lærer så mye, særlig fordi det er så dyktige instruktører her, forteller den aktive og allsidige 11-åringen, som har drevet med balansekunstsporten trial i halvannet år. Tiril driver i tillegg med både dans, spiller fiolin og teater, samt karate.

– Alt er like moro, understreker Tiril, som ble dratt med inn i trialmiljøet i SMAK av storebroren sin. Hun understreker at hun rekker å gjøre lekser tross det høye aktivitetsnivået.

Grunnet korona har hun ikke fått konkurrert mye, men hun koser seg med motorsykkelkjøringen i skog og mark likevel.

– Jeg har bare fått vært med på én konkurranse, men med det flotte miljøet og herlige utfordringene som ligger i å komme seg feilfritt fram i vanskelig skogsterreng, så synes jeg dette er topp uansett, avslutter Tiril Brattås fra Skiptvet.