8 uker Smaalenenes Avis + til kun 99,- Bestill her!

(SIDE2): Sosiale medier er blitt en hverdagslig greie for de aller fleste av oss. På den sosiale side har det gjort at vi kan ha kontakt og følge med på hva venner, slekt og gamle klassekamerater gjør. Men det er også negative konsekvenser, ifølge forskerne.

For vår (overdrevne) bruk av sosiale medier kan påvirke psyken vår, viser en rekke studier. Vi gir deg her en liste over negative effekter Facebook har.

1. Slettet

To studier, begge fra University of Colorado, har tatt for seg hva som skjer når man sletter eller blir slettet på Facebook. For det første er det størst sjanse for å slette eller bli slettet, dersom det er snakk om gamle klassekamerater. Deretter følger venner av venner, kolleger og venner man har via felles interesser. Gamle klassekamerater slettes fordi man reagerer negativt på det de poster på Facebook, mens kolleger fjernes på grunn av noe de har gjort.

Det å bli slettet føre i hovedsak til fire typer reaksjoner: overrasket, brydd, lattermild og trist. Har man tidligere hatt et nært bånd, vil de fleste reagere med å bli triste og muligens irriterte. Jo mer den slettede bruker Facebook, jo mer reagerer man med nedstemthet.

Les også: Tror du Facebook bryr seg om du legger ut denne statusen? Tro om igjen

2. Depresjon

En undersøkelse utført ved Ottawa Public Health's Department of Epidemiology, viser at tenåringer som bruker sosiale medier i mer enn to timer hver dag har økt sjanse for å utvikle depresjon. Økt bruk av sosiale medier kan også føre til psykisk stress og selvmordstanker, ifølge forskerne.

Forskerne har undersøkt data fra totalt 753 ungdommer med en gjennomsnittsalder på cirka 14 år. 25,2 prosent av ungdommene oppga at de brukte mer enn to timer per dag på sosiale medier. De samme ungdommene rapporterte også i større grad om psykiske problemer,sammenlignet med de som brukte sosiale medier i mindre enn to timer per dag.

Les også: Oda (26) er med i musikkvideoen til verdenskjent rapper

3. Søvn vs. angst

En studie fra University og Glasgow har kommet frem til lignende svar: I denne undersøkelsen kom det fram at tenåringer som bruker mye tid på sosiale medier, sover dårligere. Forskerne påpeker at ungdomstiden er en periode i livet hvor det er økt risiko for å utvikle depresjon og angst, som følge av blant annet søvnmangel.

Tid brukt på sosiale medier ble også satt i sammenheng med lavere selvtillitt, og høyere risiko for angst og depresjon.

Les også: – Sjekk telefonene til barna deres!

4. Treningsselfies

Forskning fra Brunel University i London at mennesker som tar slike treningsselfies faktisk kan lide av en psykisk sykdom, nemlig narsissisme, skriver Irish Examiner.Psykologene undersøkte over 500 Facebook-brukere, og ba de fullføre spørreskjema som målte fem ulike personlighetstrekk: Utadvendthet, varme, kontroll, følelsesmessig stabilitet og åpenhet.

De som var narsissistiske var langt mer opptatt av prestasjoner og oppdaterte derfor jevnlig om dette på sosiale medier. De hadde et behov for oppmerksomhet og bekreftelse fra Facebook-samfunnet, og fikk gjerne mange «likes» og kommentarer på det de la ut. Slik ble de også motivert til å fortsette å jobbe mot målet de hadde satt seg.