Gå til sidens hovedinnhold

Seriefotball senior bredde utsettes til neste år – dette mener de lokale klubbene

Regjeringen har fortsatt ikke åpnet for normal trening for alle. På dette grunnlaget avlyses seriespill i senior breddefotball. Lokale klubber i Indre Østfold synes avgjørelsen er helt grei, bortsett fra Askim Fotball.

– Dette er en trist dag for forbundsstyret, 18 fotballkretser og ikke minst alle klubber og spillere som er berørt og har hatt et håp om seriespill i 2020, sier fotballpresident Terje Svendsen.

Ikke annet valg

– Norsk fotball har tatt smittevern på alvor fra dag en og utviklet gode smittevernprotokoller for alle nivåer i norsk fotball. Vi har lykkes med mye og fått åpnet opp for seriekamper i både toppfotballen og barne- og ungdomsfotballen. Gjennom dette har klubbene fått god erfaring med smittevern, og det er få eller ingen smittetilfeller som kan spores tilbake til fotballaktivitet. For de gjenværende seriene i senior breddefotball satt vi opp avdelinger med få lag og korte reiseavstander. Når regjeringen til tross for dette likevel ikke har åpnet opp for normal kontakttrening igjen nå, så har vi ikke noe annet valg enn å avlyse sesongen. Det er rett og slett ikke lenger praktisk mulig å gjennomføre sesongen over hele landet, sier fotballpresidenten.

Rent konkret betyr det at forbundsstyret kansellerer sesongen for 2. divisjon kvinner (tredje nivå) Norsk Tipping-ligaen (fjerde nivå). Det er Fotballforbundets 18 kretser som organiserer øvrig breddefotball for voksne, og med forbundsstyrets beslutning er det en naturlig konsekvens at også kretsene kansellerer sine kretsvise serier for voksne.

Tillat vanlig kontakttrening

Selv om det ikke blir seriekamper i senior breddefotball, så er det ifølge kretsleder i NFF Østfold Jorunn Frydenlund desto viktigere å komme i gang med vanlig kontakttrening så raskt som mulig for å dempe frafallet.

– Det er ikke lenger økonomi, men frafall i senior breddefotball som volder klubbene mest bekymring. Det viser klubbundersøkelsen som NFF nylig gjennomførte. Det meldes om langt færre folk på trening, og vi vet at a-lagene er lokomotivet for frivillighet og entusiasme i mange klubber. Sliter a-lagene, så sliter hele klubben. Det kan på sikt få konsekvenser også for tilbudet til barn og unge, sier Frydenlund som dog gleder seg over at aktiviteten for aldersgruppa 6 til 19 år er i gang.

– 265 000 barn og unge rundt om i landet spiller fotball som normalt. Det er gledelig. Men vi skulle selvfølgelig også hatt med oss senior bredde, sier Frydenlund.

God dialog

Nå ønsker fotballpresident Terje Svendsen en tett dialog mellom helsemyndighetene og norsk idrett om hvordan vi både kan ivareta behovet for normal kontakttrening og godt smittevern også for den gjenværende gruppen i senior breddefotball.

– Helsemyndighetene har selv fastslått at vanlig kontakttrening i fotball utgjør lite smittefare, noe som også underbygges av forskning og undersøkelser både nasjonalt og internasjonalt. Smittevern er viktig, men det er også viktig med god fysisk aktivitet. Inaktivitet og frafall er en stor helseutfordring. La oss sammen finne gode løsninger for kontakttrening for alle nå, slik at vi får levedyktige klubber til beste for norsk fotball og lokalsamfunn over hele Norge, oppfordrer Svendsen.

– Var som forventet

Dagens nyhet om avlyst breddesesong kom ikke som noen overraskelse for seniortrener i Ørje IL, Øyvind Ruud.

– Dette var forventet. Vi har ikke trent på noen uker nå. Blir det sesong neste år skal vi selvfølgelig være klare, sier Ruud.

Debatten har rast over hele landet om at avlyst breddesesong kan få store konsekvenser for frafallet.

– Vi har ikke merket til noe frafall, annet enn de som reist på skole og lignende. Mitt inntrykk er at spillerne er klare for å bidra når det åpner opp igjen, sier han.

Spydeberg-trener Jon Cato Johansen er glad det nå settes en strek over årets sesong, men mener avgjørelsen burde ha kommet langt tidligere.

– Noen ganger lurer jeg på om de sentralt i fotballen vet hva breddefotball er. Mange har jo holdt det i gang siden januar. De har lenge ventet på et svar, men ikke fått det. Men i brevet fra fotballpresidenten til regjeringen tidlig i forrige ble det jo fremlagt som om hele breddefotballen sto bak og ivret etter å komme i gang med seriespill. Det er det jo ikke tilfelle. Jeg har lest mye rundt på nettsteder og de aller fleste er klare på at sesongen må avlyses, sier Johansen, som likevel håper det etter hvert kan åpnes opp for kontakttreninger og kanskje treningskamper.

– Det er jo ikke til å stikke under en stol at hovedgrunnen til at folk driver med fotball er å spille kamper, foruten om den sosiale biten da. Så akkurat det hadde det hadde vært fint å få i gang etter hvert, legger han til.

– Synd

A-lagstrener i Askim Fotball, Tor Anders Brenno, skulle gjerne ha sett at det ble seniorspill i 5. divisjon.

– Det er synd, for vi har et knallgodt lag som har holdt treningen oppe hele veien. Vi har ligget i snitt på 18 seniorspillere på treningene. Med juniorene så har vi vært over 20. Disse guttene hadde håpet å få vist at Askim hører hjemme på et høyere nivå enn det som har blitt vist her i byen de siste årene, forklarer Brenno, som tross beskjeden kommer til å holde treninger videre utover høsten.

– Motivasjonen til guttene er god og jeg tror ingen har lyst til å ta pause nå. Dessuten er det konkurranse på alle plassene, så guttene har lyst til å vise seg fram. Så får vi håpe vi får ha kontakttreninger etter hvert og kanskje også treningskamper, sier han.

Han har allerede tanker om hvilke type lag han ønsker å møte i treningskamper når det åpnes opp. Og det er ikke først og fremst de andre lokale lagene han da ønsker å møte.

– Vi har lyst til å møte lag fra 4. divisjon, så vi får se hvor vi ligger. Vi ønsker jo oss oppover i divisjonsystemet. Da må vi måle oss mot bedre motstand, sier Brenno, som ønsker at laget hans skal være et flaggskip i Indre Østfold. Samtidig ønsker han et samarbeid.

– Vi kan ikke bare sitte på hver vår tue rundt om. Klubbene bør sette spillerne i fokus. Da må vi også samarbeide, mener han.

Kommentarer til denne saken