Snart kan du glemme førerkortet hjemme – uten å få bot

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Nå blir førerkortet digitalt. Det skriver regjeringen i en pressemelding torsdag.

– Det betyr at du ikke lenger vil trenge å ha med deg det fysiske førerkortet når du bare skal kjøre en liten tur, som å hente i barnehagen eller kjøre noen til toget. Dette vil gjøre hverdagen enklere for bilistene, samtidig som myndighetene får mer oppdatert informasjon enn det fysiske førerkortet gir i dag, sier samferdselsminister Jon Georg Dale.

Det skjer i forbindelse med at Vegdirektoratet sender et forslag om regelverksendringer for å legge til rette for digitalt førerkort på høring.

Fullverdig i Norge

De siste årene har Statens vegvesen utviklet flere digitale løsninger som gir økt fleksibilitet og tilgjengelighet for brukerne, samtidig som vegvesenet skan utøve de viktigste oppgavene på en mer effektiv måte. Nå er det digitalisering av førerkort som står for tur.

– Det digitale førerkortet skal for nasjonal bruk være et fullverdig førerkort. Det betyr at det vil være tilstrekkelig å ha det liggende på mobilen – som de fleste uansett alltid har med seg, sier Dale.

Frivillig supplement

Ifølge pressemeldingen vil det digitale førerkortet være tilgjengelig via for eksempel mobiltelefon og vil være et frivillig, gratis supplement til dagens fysiske førerkort. Det vil fortsatt bli utstedt fysisk førerkort, både til de som får førerkort for første gang og ved fornying. Det fysiske kortet må fortsatt tas med ved kjøring i utlandet.

Den tekniske løsningen er utviklet for å ivareta hensyn særlig til trygghet, design, brukervennlighet og personvern. Det blir arbeidet med sikte på at publikum skal kunne ta tjenesten i bruk i løpet av høsten 2019.

Artikkeltags