Brudd i SAS-meklingen – pilotene tas ut i streik

STREIK: Rundt fem timer på overtid kom meldingen om bruddet mellom partene.

STREIK: Rundt fem timer på overtid kom meldingen om bruddet mellom partene. Foto:

Av og
Artikkelen er over 1 år gammel

Rundt 1.500 SAS-piloter går ut i streik etter at meklingen med NHO Luftfart brøt sammen fredag morgen.

DEL

Rundt fem timer på overtid kom meldingen om bruddet mellom partene.

– Streiken skaper på kort sikt store problemer for de reisende, og den gir store ringvirkninger i samfunnet. Men kravene fra pilotene har vært umulige for SAS å innfri, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart i en pressemelding.

– Reell trussel

NHO Luftfart og pilotene, som er samlet under paraplyen SAS Pilot Group, meklet flere timer på overtid hos Riksmekleren i Oslo.

Kravet fra pilotene er en lønnsøkning på 13 prosent. NHO Luftfart sier pilotene via meklingen ble tilbudt lønnsøkninger i tråd med hva man ellers er blitt enige om i norsk arbeidsliv, men at pilotene krever økninger på et høyere nivå.

– Kravene fra pilotforeningene er kostnadsberegnet og innebærer en reell trussel mot lønnsomhet og jobbsikkerhet i Norge, sier NHO Luftfart.

Beklagelig

Leder Christian Laulund i Norske SAS Flygeres forening (NSF) sier han er lei seg for at meklingen ikke førte fram, og for at passasjerene blir rammet. At NHO Luftfart mener lønnskravene til pilotene truer konkurransemulighetene for SAS, sier han «ikke henger sammen med virkeligheten».

– Vi kom inn i disse meklingene med et krav om å få tilnærmet lik avtale som våre konkurrenter i Norwegian, Ryanair eller EasyJet. Dette handler om hvordan en pilot kan planlegge sitt liv og sikre forutsigbarhet, slik at man kan ha et privatliv som fungerer sammen med jobben, sier Laulund til NTB.

Han håper meklingen kan gjenopptas så snart som mulig, slik at trafikken kan fortsette som normalt. Fredag er minst 205 SAS-avganger innstilt som følge av faren for pilotstreik. Klokken halv 7 var det ifølge Avinors nettsider 50 flyavganger som var innstilt, bare fra Gardermoen.

Ved 2-tiden natt til fredag ble også de svenske SAS-pilotene tatt ut i streik etter brudd i meklingen.

Forventer mindre trafikk

Kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Ulverud, sier til Romerikes Blad at de forventer mindre trafikk på Gardermoen enn vanlig.

– Mange av kundene ble varslet allerede i går kveld, så jeg tror faktisk at det kommet til å bli litt roligere enn normalt.

Flyplassen vil ikke gjøre noen ekstra tiltak i forbindelse med streiken.

– Blir det mye folk rund SAS-skranken kommer vi til å sette fram litt ekstra stoler her. Det er det eneste, sier Ulverud.

Dette bør du gjøre

SAS skriver på sine nettsider at de oppfordrer sine reisende til å følge med på sin egen reise.

Er flyet ditt kansellert eller forsinket, ber selskapet deg om å ikke reise til flyplassen.

Flyselskapet opplyser også at de vil booke om flyginger for frivillige uten ekstra kostnad.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken