Rema 1000 kutter nesten alt fra Borg: – Vi skal ikke legge oss ned for å dø

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Administrerende direktør Lars A. Midtgaard lover at Hansa Borg Bryggerier skal gå offensivt til verks for å jakte nye bestevanner i dagligvarebransjen.

DEL

Onsdag kveld ble siste forhandlingsmøtet mellom Rema 1000 og Hansa Borg Bryggerier avsluttet. Torsdag morgen inviterte bryggeriet til pressekonferanse i Oslo.

– Det er beklagelig at Rema 1000 mer eller mindre har valgt oss bort. Med Rema 1000s nye bestevennsstrategi forsvinner 95 prosent av Hansa Borgs bryggeriers volum fra hyllene i disse forretningene. Det er leit for kundene og for de lokale Rema 1000-kjøpmennene som har gjort en veldig god jobb for oss, sa Midtgaard.

Han viste til at det ble solgt 14,5 millioner liter av Hansa Borgs produkter i Rema 1000-butikkene i 2015. I 2017 frykter Midtgaard at volumet synker til 1 million liter.

– Det er høyst beklagelig, gjentok direktøren.

– Gir oss aldri

Men han var likevel tydelig på – og dette var også hans viktigste budskap – at bryggeriet ikke skal gi opp.

– Vi skal gå offensivt til verks, for vi vet at produktene våre er godt likt. Vi skal styrke samarbeidet med de andre aktørene, som Coop, Norgesgruppen og Bunnpris. Vi skal finne oss nye bestevenner og gir oss aldri, uttalte han.

I fjor var det mulig å kjøpe 17 forskjellige Hansa Borg-produkter i Rema 1000-butikker i Østfold. Det reduseres til tre i 2017. I Sarpsborgs butikker blir det bare to Borg-produkter, og i Fredrikstad ett.

Vi skal gå offensivt til verks, for vi vet at produktene våre er godt likt

Lars Midtgaard, Hansa Borg bryggerier

I tillegg blir det også geografiske begrensninger på hvor Hansa Borgs produkter kan kjøpes.

– Dette har jeg aldri opplevd før i mine 25 år i bransjen: Vi har gått fra å være nasjonal leverandør til å bli en lokal leverandør. Nå blir våre produkter kun representert i Hordaland, Vest-Agder og deler av Østfold. Det er trist.

Se pressekonferansen i videovinduet under:

På spørsmål om dette vil bety nedbemanning ved bryggeriene, svarte Midtgaard:

– Eventuelle permitteringer og oppsigelser har vi ikke tatt stilling til. Det må vi kommer tilbake til. Men det er klart, det er et betydelig volum som faller bort. Derfor bretter vi opp ermene, og skal slåss for markedsandelene våre. Vi må videreutvikle oss, finne nye produkter og konsepter og bevise at vi er verdt et bestevenn-stempel uten å kjøpe oss til det, sa Midtgaard.

Han aksepterer at Rema 1000 har valgt den strategien de har gjort.

– Det er ikke dermed sagt at vi liker det. Og vår dør er alltid åpen for Rema 1000. Vi setter oss til forhandlingsbordet når som helst, kommenterte Midtgaard på pressekonferansen.

Stort engasjement

Etter at det ble det kjent at Rema 1000 kutter ut Mack, Aass og Hansa Borg-produkter i sine butikker, har det kommet voldsomme reaksjoner fra både bryggeriene selv og sinte forbrukere.

– Når vi har tre dagligvarekjeder, og Hansa Borg mer eller mindre blir skviset ut av én av dem, er det dypt bekymringsverdig. For hele vår eksistens, men også for alle forbrukerne våre som velger våre produkter hver uke og har et nært forhold til våre lokale bryggerier, sa en fortvilet fabrikksjef ved Hansa Borg bryggerier i Sarpsborg, Morten Brostrøm til SA tidligere i januar.

– Strategien får selvfølgelig konsekvenser. I Sarpsborg-området, slik det ser ut nå, er det kun ett eller to Hansa Borg-produkter som vil tilbys i Rema-butikkene, la han til.

Også ordfører Sindre Martinsen-Evje har engasjert seg i debatten:

– Jeg blir veldig provosert. Remas hovedkontor utarbeider en forretningsstrategi hvor man skviser ut Borg av butikkene, og det er snakk om at man bare får beholde et par produkter her i Østfold. Nå er det tre dagligvarekjeder igjen i Norge, som er altfor få, og de har stor markedsmakt, påpekte ordføreren.

Hansa Borg Bryggerier

  • Består av Borg Bryggeri i Sarpsborg, Christianssands Bryggeri (CB) i Kristiansand, Hansa Bryggeri i Bergen og produksjons- og tappeanlegget for Olden naturlig mineralvann i Oldedalen i Nordfjord.
  • Konsernet eier 54,44 % av aksjene i det Grimstadbaserte småbryggeriet Nøgne Ø og  50 prosent av aksjene i Austmann Bryggeri i Trondheim.
  • Antall ansatte  31. desember 2016 var 399
  • BorgBorg Invest AS eier 75 prosent av aksjene i Hansa Borg Bryggerier. De øvrige eies av danske Royal Unibrew.

Artikkeltags