Regnet har fjernet skogbrannfaren – men den er straks tilbake

TRYGG BÅLPLASS: Eksempel på trygg bålplass på fjell, nært vann. Bildet er tatt fra en tidligere feiring på Tangen i Ørje. Fra venstre Johanna Sollie Rambøl, Mille Branes og Edda Larsdatter Jaavall.arkivfoto

TRYGG BÅLPLASS: Eksempel på trygg bålplass på fjell, nært vann. Bildet er tatt fra en tidligere feiring på Tangen i Ørje. Fra venstre Johanna Sollie Rambøl, Mille Branes og Edda Larsdatter Jaavall.arkivfoto

Høljende regn de siste dagene er godt nytt for sankthansbålbrennere.

DEL

SankthansPå kort tid gikk naturen fra knusktørr til søkkbløt. Men det betyr ikke at varabrannsjef Geert Olsen eller andre i Indre Østfold brann og redning sier ja til bålbrenning i utmark.

– Du får aldri ja til bål i utmark fra oss, sier Olsen.

Han viser til reglene: På innmark er det lov med bål innen visse betingelser, i utmark gjelder det generelle forbudet mot båling i sommerhalvåret. Her åpnes det likevel for at du kan vurdere selv, det vil si tenne bål dersom det åpenbart ikke er fare for at branner kan spre seg.

Under en tørr sommer på Østlandet betyr dette i klartekst nesten aldri. For en fuktig sommer lenger nordpå er det enklere.

Dalende skogbrannfare

Brannvesenet foretrekker at sankthansbål plasseres på trygge steder og i organiserte former.

– Samtidig gjelder andre regler, som forbudet mot å samles på grunn av korona, så det er mye å tenke på, framholder han.

Brannvesenet var i går morges ute og sjekket hvordan det står til med den lokale skogbrannfaren, det vil si om regnet har variert i intensitet over Indre Østfold.

– Indeksen viser at den har sunket betraktelig, men med sol og vind de neste dagene er vi snart tilbake, sier varabrannsjefen.

I Spydeberg ble det målt 50 millimeter regn mandag morgen. Det er godt nytt.

– Det er også bra med overskyet vær. Det betyr at vannet får trengt lenger ned i bakken enn hvis det hadde vært sol, sier han.

– Hvor fort kan vi være tilbake til farlig tørr skog?

– I verste fall er det bare snakk om dager. Det skal ikke mye sol og vind til før en furukolle med lyng er farlig tørr. For en grønnkledt skog er det litt bedre.

Skulle du være av den egenrådige sorten som tenner bål til tross for alle advarsler – og starter en brann i terrenget – kan du ligge tynt an. Politiet skriver bøter og du kan få erstatningskrav.

Fått flere spørsmål

Bålbrenning på innmark er lov, men du skal ikke brenne noe som er miljøfarlig. Også kommunen skal ha et ord med i laget. Rådgiver for vann, avløp og forurensning Synne Lømo i Indre Østfold opplyser at hun har fått flere spørsmål om bålbrenning også for sankthans den siste tiden.

– Vi har frarådet bål også på innmark fram til nå på grunn av brannfare, korona og redusert kapasitet i brannvesenet. Vi sier imidlertid ja til sankthansbål, sier hun.

Vilkåret er at dette skjer på eget ansvar, at 110-sentralen er varslet for å unngå misforståelser.

På sikt kommer nye regler for bålbrenning i Indre Østfold kommune. Dette er fordi de fem gamle kommunene har hatt ulike regler, og der Spydeberg og Hobøl har vært strengest.


Artikkeltags