Gå til sidens hovedinnhold

«Regnbue – hver farge bærer et løfte knyttet til Guds vesen»

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mens regn og sol vekselvis har kjempet om å få dominere de siste dagers vær og ved flere anledninger har satt regnbuen på himmelen, har Mysen også pynta seg for sommeren i regnbuens glade farger.

Regnbuen, er et optisk fenomen som oppstår når solen skinner gjennom regndråpene og fremstår med rød, oransje, gul, grønn, lyseblå, mørkeblå og fiolette farger.

Hver farge fungerer i relasjon til fargen ved siden av. Rød følger lilla og slik fortsetter det gjennom hele fargespekteret og utgjør en helhet. Ifølge myten ligger det en skatt for enden av buen? Problemet er at en regnbue ikke har noen bestemt plassering, den er et optisk fenomen som er betinget av hvordan den enkelte av oss står, iakttaker og forstår den.

LES OGSÅ: Jarle Lindahn (Frp) vil ikke heise regnbueflagget: – Homofili er samstemt med mord og drap i Bibelen

LES OGSÅ: Frp-Lindahn høstet sterke reaksjoner etter å ha uttalt seg om homofili: – Jeg ønsker ikke å tråkke noen på tærne

Så hvor begynner den? Hvor slutter den? Hvor skal vi finne skatten?

Som barn hørte jeg også fortellingen om Gud, som ifølge første Mosebok satte en regnbuen på himmelen som et løfte (en avtale) med Noa og alle hans etterkommere. Et løfte om at Gud aldri ville ødelegge jorden igjen, eller gjøre oss noe vondt, fordi han bare hadde tanker om fred og ikke om ulykke. At han satte regnbuen på himmelen som et tegn på at han ville gi oss fremtid og håp.

«.. Dette er tegnet på den pakten (avtalen) jeg oppretter mellom meg og alt liv som finnes på jorden ...»

Da jeg så bannerne henge på hver eneste lyktestolpe i Mysens gater, ble jeg glad. Jeg ble også nysgjerrig og gikk inn på Wikipedia hvor det sto:

Regnbue – hver farge bærer et løfte knyttet til Guds vesen.

Rød – «Herren, vår rettferdighet»

Oransje – «Herren vårt banner»

Gul – «Herren er dere nær».

Grønn – «Herren vår fred»

Blå «Herren som helbreder»

Indigo- «Herren er min hyrde»

Fiolett «Herren vil forsørge»

Regnbuen/bannerne ble også en tankevekker for meg, en utfordring til å være ansvarlig forvalter og bidra til at verden blir et bedre sted å leve.

Videre sto det på Wikipedia at fortellingen oppfattes som en pakt/avtale mellom Gud og Noah.

«.. den skal være et tegn på pakten/ (avtalen) mellom meg og jorden.....»

Da vil det i så fall bety at Guds avtale med Noah er en universell avtale med alle mennesker, også i dag, og at regnbuen peker fram mot en annen fortelling. Den handler i så fall om julens og påskens mysterium, dåp, et par dråper vin og et lite stykke brød.

Så flott å kunne gå i Mysens gater, se bannerne vaie i vinden, kjenne seg glad og lure på om det kanskje likevel er sant, at det ligger en skatt i enden av regnbuen?

Kommentarer til denne saken