Onsdag skal politikerne i plan – og bygningsutvalget behandle den årelange hyttesaken ved Lyseren i Spydeberg.

Er lei hyttekampen

Per Christian Haukenes kjøpte den gamle og falleferdige hytta på 44 kvadratmeter ved Lyseren av Henning Solberg for 1,5 millioner kroner i 2017.

LES OGSÅ: Staten vil knuse hyttedrømmen ved vannkanten: – Nå orker jeg snart ikke mer før noen kan fortelle meg hva jeg skal gjøre

– Jeg er opprinnelig spydeberging, er grunneier og har mor og søster med familie i nærheten. Tanken var å få revet den gamle hytta og bygd en ny før ungene mine blir store, forklarte han til Smaalenenes Avis i fjor.

(Saken fortsetter under bildet)

Til sammen seks ganger har han prosjektert og tegnet om skissene til hytta.

– Nå orker jeg snart ikke mer. Men jeg har likevel ikke tenkt å gi meg. Nå må noen i byråkratiet fortelle meg hva jeg skal gjøre for å få satt opp hytta. Hytta skal opp, uttalte Haukenes til Smaalenenes Avis.

LES OGSÅ: Har tegnet om hytta fem ganger og håper å få ja på sjette forsøk – så kom sjokkmeldingen

Problemet er at hytta han vil sette opp har en moderne arkitektur og er dobbelt så stor som den gamle hytta på 44 kvadratmeter. I tillegg ligger den 10 meter fra vannkanten og i et LNF-område, som betyr byggeforbud.

I fjor ga likevel byråkratene i Indre Østfold kommunen hytteeieren dispensasjon til å sette opp en ny hytte, men den måtte ikke bli vesentlig større enn den gamle som allerede står på tomta. Men saksbehandlerne hos Statsforvalteren var ikke enig og ba Indre Østfold kommune se på saken på nytt.

Må bygge langt unna vannkanten

Hytta vil bli oppført ca. 10 meter fra Lyseren i et område som i kommuneplanens arealdel er avsatt til LNF-område (landbruks-, natur- og friluftsområde). Tiltaket er også i strid med byggeforbud innenfor 100 meter langs Lyseren i kommuneplanen, påpekte byråkratene hos Statsforvalteren.

LES OGSÅ: Denne slitne hytta har en Indre Østfold-kjendis eid – nå vil ny eier rive den og bygge nytt

Men nå har det dukket opp et nytt forslag. For å få løst saken foreslår kommunedirektør Trude Andresen og leder for byggesaksavdelingen Hans Gunnar Raknerud, at hytteeieren får bygge ei ny hytte på tomta, men den skal ikke være større enn 70 kvadratmeter.

– Den nye hytta skal oppføres så tilbaketrukket fra vannkanten som mulig slik at strandsonen ikke privatiseres ytterligere, påpeker de.

(Saken fortsetter under bildet)

Den nye hytta skal ha en mer tradisjonell utforming enn den skissen som Per Cristian Haukenes har foreslått. Tiltaket skal ha material- og fargevalg som er i harmoni med omgivelsene. Vegetasjonen rundt hytta skal bevares.

– Og at eksisterende hytte skal rives før det kan gis igangsettingstillatelse for ny hytte.

Hytteeier Per Christian Haukenes er forundret over dette forslaget.

– Hvorfor får jeg ikke lov til å bygge en hytte på rundt 90 kvadratmeter, slik det er gjort andre steder rundt Lyseren, kommenterer han.

– Forslaget går også ut på at hytta må ha en utforming som ikke har en så moderne arkitektur som den du har foreslått?

– Men andre hytter rundt Lyseren har en moderne arkitektur. Fra tomta der jeg ikke får bygge kan jeg ser rett over på en hytte som har en arkitektur mye lik den jeg forslår å sette opp, kommenterer han.

– Dessuten har jeg tidligere opplyst kommunen om at de kan plassere hytta hvor de vil. Jeg vil bare han den opp, understreker han, og legger til.

– Saken tar så lang tid at ungene mine blir så store når hytta eventuelt er ferdig, at de ikke lenger vil være med pappa på hyttetur til Lyseren, noe som er hensikten med hytta.

Vedtaket

I onsdagens møte i plan- og bygningsutvalget ble det en lang debatt om hvorvidt man skulle gå for kommunedirektørens forslag om 70 kvadratmeter eller godkjenne klagen fra hytteeieren og si ja til en litt større hytte på 90 kvadratmeter.

Mindretallet anført av utvalgets nestleder Espen A. Volden (H) ønsket å utfordre statsforvalteren ved å godkjenne en større hytte.

– Det verste som kan skje om vi opprettholder klagen er at den sendes til statsforvalter for en ny runde, sa Volden. Det forslaget fikk kun 3 av 11 stemmer. (H+Frp)

Flertallet med utvalgsleder Øystein Østre (Sp) stemte for kommunedirektørens innstilling med den begrunnelse at det ville gi hytteeieren større sjanse til å få realisert hytta si.

– Vi får prøve å sette ham i en situasjon hvor vi får løst denne saken nå. Så kan han jobbe med hvordan han skal få hytta større senere. Da får han muligheter for et godt hytteliv med barna i noen år. Jeg er ikke imponert over statsforvalterens argumenter, de oser av byråkrati, men la oss løse ett problem av gangen så han endelig får bygget hytta si, argumenterte Østre.

Dette er saken

I 2017 kjøpte Per Christian Haukenes hytta og strandeiendommen av Henning Solberg for 1,5 millioner kroner.

I juli 2018 mottok Spydeberg kommune den første henvendelse fra Haukenes.

Han søkte og fikk tillatelse til å rive den gamle hytta og bygge en ny på maks 90 kvadratmeter inkludert vann og avløp.

Planen var å bygge en lik hytte som ligger tvers over sundet for hyttetomta.