Én av hundre sjåfører kjører i ruset tilstand

TRAFIKKONTROLL: UP-leder Runar Karlsen synes det er trist å se at såpass mange velger å varsle om trafikkontroller. Han påpeker at man ikke vet noe om de sjåførene man varsler, og kanskje sørger for at slipper unna. - Du ville vel ikke varslet en notorisk fyllekjører? spør han.

TRAFIKKONTROLL: UP-leder Runar Karlsen synes det er trist å se at såpass mange velger å varsle om trafikkontroller. Han påpeker at man ikke vet noe om de sjåførene man varsler, og kanskje sørger for at slipper unna. - Du ville vel ikke varslet en notorisk fyllekjører? spør han. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Varsling av trafikkontroller er en misforstått snillisme, sier UP-leder Runar Karlsen.

DEL

For et år siden gikk Randesund politistasjon i Agder politidistrikt ut på Facebook og advarte mot varsling av trafikkontroller på sosiale medier. Politiet var fortvilet over at mange tipset andre om trafikkontroller på Facebook, både på sin egen profil og i lokale trafikkontroll–grupper.

«Hjalp du en ruskjører å kjøre en annen vei idag? En grisekjører å holde seg i skinnet den ene gangen, der hvor barna dine går i egne tanker med skolesekken på? En annen å fortsette å kjøre uten førerkort?» skrev politiet på Facebook.

Til tross for at innlegget fikk mye oppmerksomhet, er det lite som har endret seg i løpet av året som har gått, forteller UP–leder Runar Karlsen.

– Vi vet at alle disse varslingstjenestene fortsatt er i bruk, og jeg må si at det er trist å se. For å si det sånn, hvis jeg var en notorisk rusfører ville jeg vært medlem av disse Facebook–gruppene som varsler trafikkontroller. Hvorfor vil foreldre som har barn i området være med på å sørge for at disse farlige sjåførene slipper unna?

Én av hundre sjåfører er ruset

Politiet har ingen mulighet for å avskaffe disse Facebook–gruppene. De kan heller ikke forby annen type varsling, som blinking av frontlysene til imøtekommende biler.

– Men du ville vel ikke varslet en notorisk fyllekjører? Du vet ingenting om de bilene du blinker til, og som ansvarlig sjåfør går jeg ut ifra at du helst vil ha fyllekjørerne bort fra veien. Én av hundre sjåfører kjører under ruspåvirkning, så du møter på ruskjørere ganske ofte, sier Karlsen.

Karlsen påpeker at trafikkontrollene handler om å forebygge ulykker, og mener derfor det bør være i alles interesse å ivareta sikkerheten på veiene.

– Å varsle om trafikkontroll er en misforstått snillisme. Kanskje står vi der fordi det har vært et lovbrudd? Kanskje er det en spesiell person vi er på jakt etter? Mange varsler fordi de synes synd på den typiske studenten med dårlig råd som kjører for fort, men denne studenten har kanskje godt av en lærepenge. Kanskje en lærepenge gjør at vi slipper å se han i grøfta om et år.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken