Overgangen fra barneskolen til ungdomsskolen er ganske stor. Det går ikke bare ut på å bytte skole, de blir også introdusert til karakterer, flere prøver og undervisning som krever mer av hver enkelt elev. De fleste tenker at det kan være skummelt å starte på en ny skole, spesielt når man er yngst, men ifølge flere elever ved Spydeberg ungdomsskole har det vært en bra opplevelse, og en god skolestart:

– Jeg trodde det skulle være veldig skummelt, men det var ikke det. Det har vært bra å starte på ungdomsskolen, fordi det er nye elever og man får flere venner, forteller 8. klassingene.

Mer press og mer motivasjon

Elevene føler mer press til å prestere bedre på skolen nå enn det de gjorde før. Selv om de føler mer press, er de også mer motiverte til å lære og jobbe med skolearbeid.

– Vi lærer mer hver time i forhold til det vi gjorde på barneskolen, sier Kristoffer Volden Weberg (13) ved klasse 8A.

Han forteller om gode opplevelser med nye lærere og et godt læringsmiljø.

Når elevene ble spurt hva de gledet seg mest til med å starte på ungdomsskolen, svarte de: Flere elever de kunne bli venn med. Elevene har erfart at det er mer inkludering på ungdomsskolen enn på barneskolen og at omgangskretsen har blitt større. De forteller at det er færre som går alene, og at det er flere som er sammen. I friminuttene er det tillatt med mobiltelefon, noe det ikke var på barneskolen.

– Hvis man skal finne hverandre, er det lettere å ringe eller sende melding med mobilen og spørre hvor personen er, i stedet for å gå rundt på hele skolen og lete, sier Didrik Langehaug Svenneby (13).

Nytt fag

Noe som de fleste opplever som spennende, er nye fag på skolen. Språkfag og ALF-faget (arbeidslivsfag). Arbeidslivsfag består som regel av praktiske oppgaver elevene jobber med. Det oppleves som et fag der elever som sliter med å konsentrere seg, eller elsker å jobbe med praktiske ting, trives godt.

– Jeg syns det er veldig gøy med arbeidslivsfag siden jeg ikke er så glad i å lese og skrive. Akkurat nå driver vi og lager fuglekasser, også skal vi lage flere spennende ting etter hvert, forteller Marte Høvik (13).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En erfaring elevene har, er at lærerne gir mer tillit og ansvar til de nå, enn det de fikk på barneskolen:

– Det er mye mer frihet, og man kan ha litt styr på ting selv, forteller Marie Fremmedgård (13).

–Spennende å ta imot 8. klasse

På ungdomsskolen får elevene flere plikter og krav de skal følge. Mange føler at de ikke blir sett på som et barn lenger, men heller som en ungdom. Det syntes elevene at er bra. De opplever at det de sier og deres meninger om skolen og undervisningen blir tatt mer på alvor.

– Det er veldig spennende å ta imot 8. klasse elever fordi de ikke er vant med hvordan ungdomsskolen er bygd opp i forhold til arbeid, lekser og karakterer, sier Kjell Baraa, lærer ved 8. trinn.

Under20

Under20 er ungdomsredaksjonen i Smaalenenes Avis.

Under20 skrives av ungdom, for ungdom. Les Under20 HER!

Under20-redaksjonen består av Lillian Evonne Moss (leder), Parya Sakhizade, Marius Bakken Hoff, Veslemøy Draumås, Emina Basic, Cornelia Holtedahl Røed, Erica Keller, Odin André Neset, Viljar Grjotland og Patrick Wingerei.

Tips oss gjerne på [email protected]!