To av fem østlendinger vil ha flere miljøsaker i valgkampen

GRØNN VALGKAMP: Kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad i Grønt Punkt Norge konstaterer at mange stemmeberettigete ønsker flere grønne saker i valgkampen.

GRØNN VALGKAMP: Kommunikasjonssjef Kari-Lill Ljøstad i Grønt Punkt Norge konstaterer at mange stemmeberettigete ønsker flere grønne saker i valgkampen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Samtidig mener én av fem østlendinger at miljøtemaet tar for stor plass.

DEL

40 prosent av stemmeberettigede bosatt på Østlandet etterlyser miljøpolitikk på agendaen fram mot høstens stortingsvalg.

Samtidig som miljøet har høy oppslutning blant mange stemmeberettigede, er det også de som mener temaet allerede tar for stor plass. I TNS-undersøkelsen svarer 18 prosent av østlendingene at de synes miljø burde ha en mindre rolle i årets valgkamp.

I en landsdekkende måling foretatt av TNS svarer 40 prosent av respondentene fra Østlandet at de ønsker en valgkamp der miljøpolitikk og det grønne skiftet spiller en større rolle. På landsbasis svarer 39 prosent det samme.

– Undersøkelsen vår viser at det er mange miljøengasjerte østlendinger som følger nøye med på den politiske debatten fram mot valget. De leter etter partier som viser at de tar miljøet på alvor, sier Kari-Lill Ljøstad, kommunikasjonssjef i Grønt Punkt Norge.

LES OGSÅ: Oppdaget giftig plante i Eidsberg – kan gi deg utslett og arr

Smittende grønt lokalengasjement

Valgekspert Julie Ane Ødegaard Borge arbeider med klima- og menneskerettigheter i Raftostiftelsen. Hun er ikke overrasket over at mange gjerne skulle sett at miljøsaker løftes fram i valgdebattene.

– Det er lite miljøhandling hos politikerne i dag, samtidig som vi ser et økende antall bærekraftige tiltak ute i lokalmiljøene. Når naboen din kjøper elsykkel eller elbil og begynner å snakke om solcellepanel, så skjer det en smitteeffekt. Folk ønsker miljø! Vi ønsker egentlig å redusere klimaendringene, og dette engasjementet kan også kanaliseres gjennom valgkanalen, sier Ødegaard Borge.

Til tross for at en betydelig andel av befolkningen ønsker mer miljø i valgkampen, er oppslutningen til de mest utpregede miljøpartiene lav. Totalt ligger Venstre, SV og Miljøpartier De Grønne an til å få rundt 11–12 prosent på landsbasis, ifølge de fleste partibarometrene.

LES OGSÅ: Ny undersøkelse styrker Mysens sjanse til å få 200 nye arbeidsplasser

Vil presse de store partiene

Ola Elvestuen, leder av Stortingets energi- og miljøkomité, mener et bredt miljøengasjement er avgjørende for å gjøre norsk miljøpolitikk mer ambisiøs.

– Det er flere partier som kjemper om miljøvelgerne, og det er i utgangspunktet positivt. Denne undersøkelsen viser jo også at potensialet for å hente flere velgere er stort. Vi trenger miljøpartier med tyngde som kan presse de store partiene i en grønnere retning, sier Venstres nestleder.

LES OGSÅ: Klaget på overgrodd benk på Facebook – slik så den ut dagen etter

Artikkeltags