Rødts frontfigur her i fylket, Eirik Tveiten (70) fra Moss, kan nemlig glede seg over en oppslutning på pene 5,3 prosent på en meningsmåling InFact har gjennomført på oppdrag for VG og som ble publisert 22. august.

Sperregrensen avgjør

Dersom partiet skulle krype over den mye omtalte sperregrensen på 4,0 prosent av stemmene på riksplan ved valgdagen 11. september, så vil Rødt være med i kampen om de 19 utjevningsmandater i fylkene. KrFs Line Henriette Hjemdal har kapret Østfolds utjevningsmandat tre ganger på rad. Denne gang kan hun få reell kamp av Rødts 70 år gamle listetopp. På nasjonale målinger har Rødt vippet rundt den magiske fireprosentsgrensen gjennom sensommeren. På en Tv2-måling for noen dager siden fikk partiet 4,7 prosent, men gjennomsnittet av alle målinger i august gir partiet 3,1 prosent (kilde: Poll of polls).

Eirik Tveiten er i dag lokalpolitiker i Moss, og har spesielt gjort seg bemerket i jernbaneutbyggingssaken i byen, hvor han ønsker en ny utredning rundt den valgte traseen.

Kjemper for ny jernbaneutredning

– Hvis dette holder helt inn og jeg kommer på Stortinget kan jeg love at jernbanesaken er den første jeg vil ta opp. Da vil jeg i så fall kreve at den nye samferdselsministeren kommer på banen med en ny utredning av en alternativ trase gjennom Moss, uttalte Tveiten til Moss Avis for noen dager siden.

VGs Infact-måling er for øvrig den andre på rad i Østfold hvor høytflygende Senterpartiet mister oppslutning. Partiet får nå en oppslutning på 9,7 prosent, mot 11,5 prosent på Infacts måling for Amedia-avisene i Østfold 9. august. I juni var Sp helt oppe på 14,2 prosent i sommerens første Infact-måling for Amedia.