Nye millioner kan berge liv

Hjerneslagkampanjer har effekt, viser norske og internasjonale studier.

Hjerneslagkampanjer har effekt, viser norske og internasjonale studier. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Regjeringen må fortsette med sitt bidrag til å bekjempe hjerneslag.

DEL

(Siste) Det mener generalsekretær Tommy Skar i LHL Hjerneslag.

– Vi er veldig glade for at helse-minister Bent Høie ga 10 millioner kroner til en kampanje i høst, men skal vi oppnå ønskede resultater, trenger vi årlige kampanjer og et kontinuerlig informasjonsarbeid mellom kampanjene, sier Skar til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Halvt års effekt

Når LHL Hjerneslag nå ber om mer penger til kampanjer, selv om det ble bevilget 10 millioner kroner i revidert statsbudsjett for 2016, er det fordi effekten av kampanjer varer omtrent i et halvt år, viser funn fra både Helse Vest og australske og amerikanske studier.

– I tillegg til å ha store kampanjer som er avgrenset i tid, må samfunnet og vi som brukerorganisasjon for slagrammede og pårørende også drive et kontinuerlig informasjonsarbeid og kunnskapsbygging i befolkningen mellom kampanjene, understreker Skar.

Har betydning

Tommy Skar er generalsekretær i LHL Hjerneslag.

Tommy Skar er generalsekretær i LHL Hjerneslag. Foto:

Norske og internasjonale studier viser at kampanjer på hjerneslagområdet har effekt. Dobbelt så mange ringte 113 og ble sendt til akuttmottaket ved Stavanger universitetssjukehus med symptomer på hjerneslag i månedene etter en opplysningskampanje om slag i 2014.

Forsinkelser forbundet med å oppsøke det medisinske hjelpeapparatet, falt dramatisk etter en fjernsynskampanje i 2009, ifølge en engelsk studie.

– Økt kunnskap i befolkningen om symptomer på hjerneslag og hva man skal gjøre når disse oppstår, vil kunne redde mange fra framtidige plager, lidelser og død. En av de store utfordringene vi har, er at for få ringer 113 raskt nok ved mistanke om hjerneslag, sier Skar, og legger til at det er viktig med nye informasjonskampanjer.

En stor utfordring er at for få ringer 113 raskt nok ved mistanke om hjerneslag.

Tommy Skar, generalsekretær i LHL Hjerneslag

Tidlig oppdaget

Tone Wilhelmsen Trøen (H) er medlem av helsekomiteen på Stortinget.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) er medlem av helsekomiteen på Stortinget. Foto:

Tone Wilhelmsen Trøen (H) vil ikke si noe om bevilgninger i forslaget til neste års statsbudsjett, men er glad for at Høyre i regjering nå har gitt Helsedirektoratet i oppdrag å utvikle et pakkeforløp for hjerneslag.

– I disse pakkeforløpene forventer vi også at det inngår tiltak for å oppdage sykdommen på et tidlig tidspunkt. Det kan være kampanjer og annet viktig informasjons- og opplæringsarbeid, både for helsetjenesten og alle andre, sier hun til ANB.

– Like viktig som at sykdommen oppdages raskt, er at behandlingen er av høy kvalitet og at rehabiliteringen etterpå er sømløs og god for disse pasientene, påpeker hun. (ANB)

Artikkeltags