Gå til sidens hovedinnhold

Tre av seks eiere melder seg ut – nå blir dataselskapet halvert

Artikkelen er over 4 år gammel

Indre Østfold Data er i ferd med å miste tre av seks eierkommuner. Styreleder Terje Granli er bekymret for de ansatte.

I forrige uke vedtok både Askim og Hobøl at de ønsker å melde seg inn i selskapet Ikomm as, og bli en del av Lillehammer, Gausdal og Øyers datasamarbeid. Vedtaket i Askim var hårfint, med 18 mot 17 stemmer.

Terje Granli sitter vanligvis i bystyret for Ap, men under behandlingen var han kastet ut på gangen, siden han er styreleder i Indre Østfold Data IKS. Nå har styret bedt om et møte med eierkommune, fordi de er bekymret for selskapets fremtid.

– Et eiermøte er høyst påkrevd. Dette er en sak som skaper mye usikkerhet hos de ansatte, sier Granli, som understreker at Askim og Hobøls vedtak ikke er en endelig utmelding av selskapet, men at det er et tydelig signal.

LES OGSÅ: Kan droppe Indre-samarbeid – ser mot Lillehammer i stedet 

Starter ikke nedlegging

– Kommer dere til å gjøre endringer nå?

– Vi forbereder ingen avvikling eller nedskalering av selskapet i dag. Det ville vært meningsløst. Utfordringen til Indre Østfold Data er at all usikkerheten kan føre til at nøkkelpersoner kan finne noe annet å gjøre. Det er jeg bekymret for, sier Granli.

Han likte ikke at hele behandlingen av saken gikk bak stengte dører.

– Én ting er det som går på selve forhandlingene, men det forundrer meg at hele saken ble stengt, sier Granli.

I dag er det drøyt 15 ansatte i IØD. Tillitsvalgt Leif Steen ønsker ikke å kommentere saken. Det lyktes ikke å få tak i daglig leder Robert Lindemark i går.

Skiptvet-ordfører Svein Olav Agnalt (Ap) mener kommunene som startet selskapet sammen også burde gå ut av det sammen.

– Uheldig vedtak

– Jeg er usikker på hvor klokt det vedtaket er, men Askim må få lov til å gjøre som de selv vil. Vi har bygget opp dette sammen. Da er dette et uheldig vedtak, sier Agnalt, som nå vil sette seg ned sammen med de resterende eierkommunene for å finne en løsning.

Agnalt er ikke bekymret for datatjenestene i Skiptvet.

– På kort sikt kan det skape problemer. Men vi vet at vi vet at vi også kan kjøpe denne tjenesten andre steder, sier han.

Trøgstad-ordfører Ole André Myhrvold (Sp) deler synet på selskapet med Agnalt.

– Det forundrer meg at de ikke tenker regionalt, siden det har vært det store fokuset hele tida gjennom arbeidet med kommunereformen. Jeg tror fortsatt det klokeste er et samarbeid. Vi i Trøgstad har hatt en stigende tilfredshet med selskapet. De har vist gode tendenser, sier Myhrvold.

Forsvarer stengte dører

Askim-ordfører Thor Hals (H) poengterer at Spydeberg allerede har meldt seg ut.

– De var allerede på vei ut da vi satte i gang. Vi ser at vi har mye å hente på en annen leverandør. Som eiere i IKS-et er vi medlemmer i ett år til etter utmelding. Da skal vi være ansvarlige eiere, sier Hals.

– Du er opptatt av å beholde kompetansearbeidsplasser i Indre Østfold. Nå risikerer dere vel at 15 forsvinner?

– Nå ser jeg ikke bort fra at det blir et kontor her nede, som skal tjene de kommunene som er med, sier Hals.

Han forsvarer at debatten gikk bak stengte dører.

– I en slik sak er det vanskelig i en debatt å skille mellom hva man «kan» og «ikke kan» snakke om. Det ville gitt et kunstig skille å åpne deler av debatten. Det blir vanskelig, mener Askim-ordfører Hals.

 

Kommentarer til denne saken