Mannen som ble skutt og drept av politiet i Sarpsborg lørdag morgen, hadde forfulgt en annen mann før situasjonen der det ble skutt oppsto, opplyser politiet.

– Foranledningen for skytingen var at politiet klokken åtte fikk melding om en alvorlig hendelse fra en bekymret innbygger som var på vei til jobb i Sarpsborg, forteller politiadvokat Anders Svarholt i Øst politidistrikt til NTB.

– Innbyggeren observerte en person som fulgte etter enn annen person, og kom så i kontakt med vedkommende som ble forfulgt. Han sa at han ble forfulgt av en person med våpen, og at han fryktet for livet.

Svarholt bekrefter at det dreier seg om to menn.

Ifølge opplysninger de har fått, skal den avdøde ha oppsøkt den andre mannen i sistnevntes hjem kort tid før politiet fikk melding. Mannen skal ha flyktet ut av leiligheten og fryktet for livet.

Til TV 2 og VG forteller en mann at det var han som ble jaget av den nå avdøde personen. Mannen sier at han ble løpt etter med kniv, men politiet har ikke bekreftet hva slags våpen den avdøde hadde.

– Livet sto ikke til å redde

Basert på opplysningene de fikk lørdag morgen, fikk politiet bevæpningstillatelse da de rykket ut, og de fikk kontakt med mannen som ble oppfattet som truende.

– Da politiet kom i kontakt med vedkommende, eskalerte situasjonen, og det ble løsnet skudd fra politiets side. Det ble med en gang forsøkt livreddende førstehjelp, men livet sto ikke til å redde, forteller Svarholt.

De pårørende til den avdøde er varslet, ifølge Svarholt.

I en oppdatering lørdag kveld skriver politiet at de i løpet av dagen har gjennomført avhør av sentrale vitner, og begynner å danne seg et bilde av foranledningen til hendelsen. De vil fortsette med avhør i løpet av kvelden.

Politiet varsler at det kommer en ny oppdatering om saken søndag klokken 14.

Spesialenheten etterforsker skytingen

Det er Øst politidistrikt som etterforsker foranledningen for skytingen. Selve skytingen blir etterforsket av Spesialenheten for politisaker med bistand fra Kripos. Svarholt forteller at åstedet ble sikret av krimteknikere i Øst politidistrikt, før Kripos tok over på stedet.

Leder for etterforskningsavdeling Øst-Norge Liv Øyen hos Spesialenheten for politisaker bekreftet til NTB lørdag ettermiddag at deres etterforskere er sendt til åstedet.

– Det er heldigvis ikke ofte at politiets oppdrag ender på denne måten. Det er både uønsket og tragisk, og særlig tragisk for avdøde og de etterlatte, legger Svarholt til.

– Det er også en belastning for tjenestepersonene som utførte oppdraget.