Politiet møter årlig unge som bryter loven på vann – kan få bøter

Politibetjent: Øystein Lavik Nordby er politi tilhørende Fredrikstad politistasjon

Politibetjent: Øystein Lavik Nordby er politi tilhørende Fredrikstad politistasjon

Av

Ine Kolberg (17) fra Askim har ønsket å ta lappen lenge. Nå håper hun på å få ta den i sommer

DEL

– Jeg har villet ta lappen på båt lenge, nå er jeg gammel nok, er motivert og har tenkt til gjøre det i sommer, sier Ine Kolberg (17) fra Askim.

Kolberg og familien er glad i å tilbringe fine sommerdager på hytta si. Her har de båter liggende.

Unngå ulykker

Kolberg sier hun er klar over ulykker som skjer på sjøen hvert år og føler et ansvar om å være hensynsfull og varsom på sjøen og i møte med andre båtførere.

– Spesielt når jeg skal ha passasjerer om bord er det viktig at de føler seg trygge på at jeg vet hva jeg gjør, sier Kolberg.

(Saken fortsetter under bildet)

PÅ bølgene: Ine Kolberg liker best å kjøre summerfun båten som hun og søskenbarna deler på.                                                         FOTO: Christian Berset

PÅ bølgene: Ine Kolberg liker best å kjøre summerfun båten som hun og søskenbarna deler på. FOTO: Christian Berset


Hun sier at hun kommer til å passe ekstra på at folk som sitter på med henne har på seg redningsvest. Gøy på sjøen

Kolberg har vært på båt om sommeren så lenge hun kan huske.

– Det har alltid sett gøy ut å kjøre selv og jeg begynte å kjøre en mindre båt da jeg var 14 år, sier Askim-jenta.

Hun forteller at hele storfamilien deres har mye glede av å kjøre båt og være på sjøen.

– Bestefaren min eier et selskap som lager kajakker og andre ulike båter. Han har blant annet laget favorittbåten min, en grønn Summerfun-båt, forteller syttenåringen.

Båtførerbevis

I dag finnes båtførerkurs på nett i tillegg til ulike selskaper som har kurs rundt om i landet.

– Det høres veldig overkommelig og greit ut å ta båtførerprøven. Slik jeg har forstått det er det bare et kurs, litt som trafikalt grunnkurs, men bare for sjøen og ikke veien. Deretter må man bestå en eksamen, også har man båtlappen, sier Kolberg.

Hun vurderer å ta kurset på nett i sommer og tror ikke det vil være noe problem å få lappen. Vanligvis er hun mye opptatt og har ikke prioritert å ta den, men i sommer ser hun muligheten.

– Jeg har mest lyst til å ta lappen så jeg kan kjøre den store båten vår på egen hånd. Da har jeg mer frihet og kan kjøre uten foreldre. Jeg er også interessert i å lære om de ulike reglene på sjøen. Jeg tror jeg vil føle meg mye tryggere når jeg kjører om jeg har mer kunnskap, sier Kolberg.

Kan få bot på 500 kroner

Politibetjent Øystein Lavik Nordby forteller at politiet årlig møter på noen ungdommer som bryter reglene for å kjøre båt.

– Er du under 16 år er det tre betingelser som må være oppfylt for å kjøre båt: Båten kan ikke være lengre enn åtte meter, båten må ikke ha mer enn 10 hestekrefter og ikke gå fortere enn 10 knop, forteller Lavik Nordby.

Han forteller at ungdom over 16 år kan kjøre båt uten førerbevis om båten er under åtte meter og ikke har mer enn 25 hestekrefter

Politibetjent Lavik Nordby forklarer at ungdommer risikerer et forelegg på 500 kroner om de kjører en båt de ikke har lov til.

– Båteier har også et ansvar her og risikerer et forelegg på 1500 kroner dersom de lar noen kjøre båten som ikke er egnet til det, opplyser Lavik Nordby.

Han forteller også at de fleste slike scenarioer oppstår når foreldre lar barna kjøre båter over 10 knop.

– Det skjer ulykker hvert år på sjøen og vi ser fellestrekk ved alkoholpåvirkning og ulykker på sjøen, men det er også andre faktorer som spiller inn her. Vi oppfordrer uansett alle til å bruke redningsvest når man er ute i båt, sier Lavik Nordby.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken